Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

Львівгаз

Середа, 27 березня 2019, 12:08

У будинках із загальнобудинковим лічильником споживачі індивідуальних платять за газ інших мешканців

Львівгаз

Мешканці будинків, які встановили газові лічильники у квартирі, доплачують за тих, у кого немає індивідуального лічильника і які користуються загальнобудинковим.

Основним джерелом збитків для ПАТ "Львівгаз" є виробничо-технологічні втрати. Відповідно до чинного законодавства, їх обсяги затверджуються Міненерговугіллям згідно із розрахунками газорозподільних компаній. 

Внаслідок цього у 2019 році через дії Мінернеговугілля та НКРЕКП "Львівгаз" може отримати ще 545 мільйонів гривень збитків. Збитки від ВТВ, які мали би покрити тарифи, складають 78,4 млн куб.м газу в рік.

"Станом на зараз, на жаль, ціна по якій ми закупляємо газ є в два рази дорожча, ніж ціна, яка є закладена НКРЕКП у тарифі. Укртрансгаз продає нам тариф по 11 187 грн/тис куб.м, а в тарифі він закладений по ціні 5 тисяч гривень. Тому ми розуміємо, що на цій різниці в ціні ми втрачаємо величезні гроші" – зазначає Голова Правління ПАТ "Львівгаз" Юрій Войсович. 

Голова НКРЕКП нещодавно виступила з ініціативою зміни стандартних умов. В Регуляторній комісії пропонують відмовитись від "газпромівських" 20°С до 0°С, які прийняті в європейських країнах. 

"З логіки НКРЕКП та Нафтогазу – ті, в кого лічильник стоїть в квартирі мають сплачувати за тих, у кого лічильник встановлений на вулиці. Тому що в лічильники, які стоять в квартирі, газ надходить за вищої температури, і не стискається так сильно, як у тих, які стоять на вулиці, а на морозі обсяг газу зменшується" – додає Юрій Войсович.

За його словами, щоб поставити споживачів в однакові умови, для споживачів, в яких лічильники стоять на вулиці, встановлені вищі коефіцієнти. В 2015 році після прийняття закону "Про ринок природного газу" планувався перехід до оплати за газ в енергоодиницях. І люди платили б тільки за ту енергію, яку спожили, а не за куби. 

Більшість лічильників, які встановлено у споживачів, рахують об’єм газу в робочих умовах – без корекції температури та тиску. Щоб врахувати "температурну" різницю і застосовуються коефіцієнти. Взимку використовуються коефіцієнти більші за одиницю і рахунок за газ буде вищим, а влітку – навпаки.

Розмір коефіцієнту залежить від місяця року, області, в якій проживає абонент та місцезнаходження лічильника. Навіть відстань до лічильника від входу в приміщення має значення. Тому коефіцієнти можуть відрізнятись у споживачів з ідентичним обладнанням, котрі проживають в однакових будинках.

Внаслідок цього у 2019 році через дії Мінернеговугілля та НКРЕКП "Львівгаз" може отримати ще 545 мільйонів гривень збитків.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.