Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

страйк вчителів

polradio.pl

Понеділок, 15 квітня 2019, 13:41

У Польщі вчителі мітингують проти низьких зарплат

страйк вчителів

Профспілка польських вчителів з 8 квітня страйкує проти впровадження зарплат недостатнього рівня.

Про це повідомляє Польське Радіо.

8 квітня у Польщі розпочався організований Профспілкою польських учителів та Форумом профспілок страйк у школах. До нього приєдналася також частина вчителів із освітньої "Солідарності". У ньому беруть теж участь учителі, котрі не є членами профспілок.

Причиною страйку стала угода, підписана із освітньою "Солідарністю", яка передбачає призначення з державного бюджету на 2019 рік 667 мільйонів злотих (понад 155 млн євро або 4,7 млрд грн) на впровадження другого цьогоріч підвищення заробітних плат для вчителів.

Після збільшення зарплат на 5% від січня 2019 року урядова сторона пропонує виділення додаткових коштів із державного бюджету на підвищення зарплат для вчителів на наступні 5% від вересня.

Після впровадження додаткового підвищення зарплат для вчителів від вересня основна заробітна плата складе 3815 злотих (889 євро або 26 тис. грн) для дипломованого вчителя, для призначеного вчителя 3248 злотих (768 євро або 22 тис. грн), для контрактного вчителя 2860 злотих (666 євро або 20 тис. грн) і для учителя-стажиста 2780 злотих (648 євро або 19,5 тис. грн).

У понеділок майже 75% шкіл по всій Польщі розпочали безстроковий страйк, який підтримали приблизно 300 учнів і студентів.

У п’ятницю у Профспілці польських учителів вирішила продовжити страйк і звернулися до прем’єр-міністра із проханням про термінове проведенням перемовин за участі зовнішнього посередника.

Голова Профспілки польських учителів Славомір Броняж поінформував також, що страйк буде продовжуватися у вільні від уроків дні, дні святкової перерви для учнів, не для учителів та працівників, які не є вчителями. Він подякував за усі жести підтримки для страйкуючих учителів.

За даними "GazetaPolska Codziennie", страйк учителів може коштувати 1 млрд злотих на тиждень (7 млрд грн). Сайт money.pl наводить іншу ціну страйку – 156 мільйонів злотих (36 млн євро або 1 млрд грн) за один день, а протягом тижня – 936 мільйонів (218 млн євро або 6,5 млрд грн). Ці числа пов’язані із необхідністю відпустки 1 мільйона 100 тисяч батьків на догляд за дітьми.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.