Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

розписи Модеста Сосенка

Facebook Казанцевої

Четвер, 16 травня 2019, 11:15

Славський попик довів УГКЦ до грандіозного скандалу

розписи Модеста Сосенка

Під час ремонтних робіт у церкві Успіння Пресвятої Богородиці у Славському парох дозволив зруйнувати розписи Модеста Сосенка.

Про це у Facebook написала кандидатка архітектури, доцентка кафедри містобудування Інституту архітектури Національного університету "Львівська політехніка" Тетяна Казанцева.

У церкві Успіння Пресвятої Богородиці УГКЦ у Славському під час ремонту знищили усі автентичні розписи Модеста Сосенка. Настоятель церкви о. Андрій Петришин не зупинив ремонтні роботи попри численні звернення науковців та фахівців з охорони історичної спадщини. Церква є пам'яткою архітектури місцевого значення і проведення будівельних робіт у ній може відбуватися лише під наглядом відповідних органів.

Розписи у цій церкві у 1909 році виконав відомий художник Модест Сосенко у стилі української сецесії. 

"Іларіон Свєнціцький так писав про ці розписи: "Усе багатство свого творчого духа, усю умієнтність рисівника-орнаментатора, декоратора і кольориста вложив він в сю церкву". Як зберегти розписи?" – зазначила Казанцева у дописі.

За словами головного архітектора Сколівського району Олега Кончевича, у Славському залишилась лише частина розписів на куполі церкви, проте усі автентичні розписи Модеста Сосенка та Юліана Бацманюка уже збили і виносять з церкви разом з іншим будівельним сміттям.

За словами пароха церкви о. Андрія Петришина, який зараз перебуває на Закарпатті, єдиною цінною реліквією храму лише іконостас, який закривають, поки не буде грошей на реставрацію. "Все інше не має цінності і ми хочемо зробити інші розписи – нові і гарні" – заявив він.

Керівник обласної організації Товариства охорони культурної спадщини Андрій Салюк сказав, що звернеться в усі відповідні органи, аби винних було притягнуто до відповідальності.

"Я був там 2 дні тому і чітко попередив пароха церкви, що роботи треба зупинити. Оскільки цього не зроблено і розписи знищені я звернусь в усі відповідні органи. Думаю, той хто це організував, мав би сидіти в тюрмі, бо він був попереджений і робив злочин свідомо", – сказав Андрій Салюк.

Нагадаємо, вчора Сергій Коровайник отримав догану від мера Львова за допущення руйнування пам’ятки у Стрийському парку фірмою адвокатів Григорія Козловського.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.