Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

фонтан "Кульбаба"

ras.gov.ua

Вівторок, 18 червня 2019, 11:02

У Львові на місці фонтану "Кульбаба" виявили древній храм

фонтан "Кульбаба"

Археологи знайшли мури давнього костелу Воздвиження Чесного Хреста на місці реконструкції фонтану "Кульбаба" на площі Галицькій.

Про це повідомляє Науково-дослідний центр "Рятівна археолгічна служба".

Як розхповів директор Рятівної археологічної служби Олег Осаульчук, під час реконструкції фонтану "Кульбаба"на площі Галицькій у Львові будівельники виявили давні мури – фундамент давнього костелу Воздвиження Чесного Хреста.

Наразі будівельні роботи на місці знахідки призупинені і там працюють археологи.

"Ще перед початком будівельних робіт, ми неодноразово бачились з замовниками і проектантами на нарадах, і я особисто наголошував на потребі археологічного нагляду при проведенні робіт. Адже йдеться про центральну частину міста – територію, де дуже цікавий і насичений культурний шар. На жаль, це проігнорували. Нас покликали терміново почати роботи лише в п’ятницю, коли, після зняття верхнього шару, наштовхнулись на давні мурування", – наголосив Олег Осаульчук.

За його словами, археологам потрібно декілька днів, щоб розкрити більшу площу виявленого муру та підтвердити гіпотезу про приналежність до храму Воздвиження Чесного Хреста, що був споруджений навпроти Галицької брами до міста. Його побудували у 1530-х роках, а розібрали наприкінці XVIII ст разом з міськими укріпленнями.

Нагадаємо, нещодавно підрядна організація ПП "Патронат" розпочала реконструкцію фонтану "Кульбаба" під сухий фонтан з відкритим доступом до води. Громадськості вдалося відстояти можливість подальшого використання "квіточки" фонтану після його реконструкції.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.