Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

архів радянських спецслужб

uinp.gov.ua

Вівторок, 25 червня 2019, 09:47

В Україні відкриють архів радянських спецслужб за 1917-1991 роки

архів радянських спецслужб

У Києві створять архів таємних документів радянських репресивних органів за 1917-1991 роки.

Про це повідомила прес-служба Інституту національної пам'яті.

Кібінет міністрів України передав Інституту національної пам’яті приміщення у Києві для створення архіву для вільного доступу до документів ЧК-НКВД-КГБ у рамках чергового етапу реформи декомунізації.

До Архіву перевезуть документи 1917-1991 років, які сьогодні зберігаються у Службі безпеки, Службі зовнішньої розвідки, Міністерстві внутрішніх справ, Національній поліції, Національній гвардії, Міністерстві оборони, Державній прикордонній службі, органах прокуратури та судах.

Як заявив голова Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, відтепер, щоб отримати ці документи, потрібна буде лише заява та документ, що посвідчує особу.

"Перше: це стане значно зручніше для користувачів. Все в одному місці, комфортні читальні зали, для доступу достатньо лише звернення і паспорта; не буде зайвої паперової тяганини, як зараз, щоб зайти в режимне приміщення СБУ чи МВС. І друге: українські спецслужби мають зберігати українські таємниці. Ми забираємо у силовиків спокусу регулювати доступ до інформації про наше минуле", – пояснив Володимир В’ятрович.

Зазначимо,  ще у квітні 2015 року Верховна Рада прийняла закон про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років, відповідно до якого запроваджується вільний доступ до архівів та передача їх до державного архіву Українського інституту національної пам’яті. Тоді ж Верховна Рада заборонила використання комуністичної символіки. 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.