Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

електроенергія

Понеділок, 1 липня 2019, 11:35

В Україні запрацював новий ринок електроенергії

електроенергія

В Україні починає працювати новий ринок електроенергії, який дозволить вибирати різних постачальників. 

Про повідомляє Економічна Правда.

1 липня в Україні стартувала нова модель ринку електроенергії відповідно до норм закону "Про ринок електричної енергії", ухваленого у 2017 році.

Так, 30 червня відбулися перші торги на ринку "на добу наперед", за результатами торгів реалізували 150 895,1 МВт-год в Об'єднані енергетичні системи України та 9 435,9 МВт-год в межах "Острову Бурштинської ТЕС". 

"З 3:00 ночі безперебійно працює і внутрішньодобовий ринок. Через некоректно подані заявки учасників ринку, які виставили завищені ціни, система не верифікувала ці дані. Тому станом на 1:00-2:00 годину ночі Оператор ринку вимушений був призупинити торги. Але за 2 години ми  спільно зі словацькими спеціалістами знайшли рішення і вирішили дане питання", – роз'яснив директор ДП "Оператор ринку" Володимир  Євдокімов. 

За даними представника президента в уряді Андрія Геруса, на аукціонах щодо двосторонніх контрактів вугільні електростанції підняли свою ціну на електроенергію майже на 50%: у червні тариф становив 1,44 грн, а наразі майже 2,3 грн.

"Президент Володимир Зеленський подав 2 законопроекти, щоб відтермінувати такий запуск ринку, але на жаль, уряд та парламент зайняли позицію, що потрібно вводити із 1 липня. Зараз проводимо аналіз можливих наслідків та способів оперативного реагування", – написав Герус.

В той же час, в енергокомпанії ДТЕК, що належить олігарху Рінату Ахметову, повідомили Економічній правді, що ДТЕК взяв участь в перших біржових торгах з продажу електроенергії на платформі ринку на добу вперед. 

Ціна електроенергії ТЕС компанії знизилася на 12% в порівнянні з 1 півріччям 2019 року і становила 1,569 грн за кВт-год.

"Тарифи для населення з введенням нового ринку не змінилися і залишаються найнижчими в Європі", – заявили в ДТЕК.

Компанія заявляє, що інформація про продаж електроенергії ТЕС компанії за ціною вище цінових обмежень, встановлених НКРЕКП на ринку "на добу вперед", а також твердження про зростання тарифу для теплової генерації на 50% і вище, не відповідає дійсності і "спрямовані на маніпуляцію громадською думкою".

Нагадаємо, що "Львівобленерго" ввело обмеження на споживання електричної енергії школам Ходорівської громади до 1,5 кВт.

Також з 1 липня змінилися ціни на універсальні послуги з постачання електричної енергії.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.