Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

закон про українську мову

Depo.ua

Вівторок, 16 липня 2019, 09:40

Закон про українську мову набув чинності

закон про українську мову

Сьогодні в Україні набув чинності закон про українську мову, яким вона є обов’язковою для органів державної влади.

Сьогодні, 16 липня, в Україні набував чинності закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної", який Верховна Рада ухвалила 25 квітня. "За" проголосували 278 народних депутатів. Щодо депутатів з Львівщини, то не голосували за цей закон 4 нардепів.

Згідно із законопроектом, визначається порядок функціонування і застосування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя в Україні. Дія закону не поширюватиметься на сферу приватного спілкування між особами та на здійснення релігійних обрядів.

Публічне приниження чи зневажання української мови буде підставою для притягнення до юридичної відповідальності, а за навмисне спотворення української мови в офіційних документах і текстах або створення перешкод та обмежень у застосуванні української мови також каратимуть.

Крім того, закон зобов’язує посадовців володіти державною мовою та застосовувати її при виконанні службових обов’язків.

Також державна мова має використовуватися в освітній сфері і трудових відносинах, у медичній сфері, обслуговуванні споживачів, у публічних заходах, рекламі та в інших сферах.

Дія цього закону не поширюється на сферу приватного спілкування та здійснення релігійних обрядів.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.