Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

закон про українську мову

Четвер, 25 квітня 2019, 11:25

Верховна Рада ухвалила закон про українську мову

закон про українську мову

Загалом четверо народних депутатів з Львівщини не голосували за закон про українську мову.

Сьогодні Верховна Рада прийняла у другому читанні закон про забезпечення функціонування української мови як державної. "За" проголосували 278 народних депутатів.

Згідно із законопроектом, визначається порядок функціонування і застосування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя в Україні. Дія закону не поширюватиметься на сферу приватного спілкування між особами та на здійснення релігійних обрядів.

Всього до другого читання закону було подано 2082 правки, а прийняту під час першого читання норму про мовних інспекторів вилучили.

Законом передбачається застосування української мови в публічних сферах: в освіті і науці; у сфері культури, на телебаченні і радіомовленні, в друкованих засобах масової інформації, в книговиданні та книгорозповсюдження; у сфері електронних інформаційних систем; у сфері обслуговування споживачів; у сфері спорту, телекомунікацій і поштового зв'язку, юридичних послуг, охорони здоров'я, транспорту; при позначенні топонімів, в рекламі, при виготовленні вивісок і табличок; у діяльності громадських об'єднань, політичних партій, суб'єктів господарювання приватної форми власності наданні інформації про їх товари і послуги.

Також передбачається визначити порядок захисту державної мови.

Із львівських нардепів законопроект підтримали: Андрій Антонищак (Блок Петра Порошенка), Богдан Дубневич (Блок Петра Порошенка), Ярослав Дубневич (Блок Петра Порошенка), Андрій Лопушанський (Блок Петра Порошенка), Андрій Кіт (Блок Петра Порошенка), Оксана Юринець (Блок Петра Порошенка), Микола Величкович (Народний фронт), Микола Кадикало (Народний фронт), Михайло Хміль (Народний фронт), Михайло Бондар (Народний фронт), Наталія Кацер-Бучковська (Народний фронт), Ігор Васюник (Народний фронт), Андрій Левус (Народний фронт), Дмитро Добродомов (позафракційний), Ганна Гопко (позафракційна), Андрій Парубій (позафракційний), Остап Єднак (позафракційний), Олег Мусій (позафракційний),  Богдан Матківський (позафракційний), Тарас Батенко (позафракційний) Володимир Парасюк (позафракційний), Любомир Зубач (Самопоміч), Сергій Кіраль (Самопоміч), Руслан Сидорович (Самопоміч), Олег Березюк (Самопоміч), Ірина Подоляк (Самопоміч), Олег Лаврик (Самопоміч),  Юрій Шухевич (Радикальна партія Олега Ляшка).

Були відсутні: Ігор Шурма (Опозиційний блок), Лев Підлісецький (Самопоміч), Олексій Скрипник (Самопоміч).

Проголосував проти: Тарас Козак (Опозиційний блок). 

Нагадаємо, у жовтні минулого року Верховна Рада ухвалила закон про українську мову у першому читанні.

Вчора спікер Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що поставить питання про свою відставку на голосування лише після ухвалення закону про українську мову. Раніше нардеп з фракції "Відродження", екс-регіонал Валерій Писаренко ініціював збір підписів для зняття з посади глави парламенту Андрія Парубія.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.