Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Вище професійне училище № 29 міста Львова

lvivvpu29.ucoz.ua

Четвер, 18 липня 2019, 10:25

Учнів ПТУ забезпечать належним спецодягом

Вище професійне училище № 29 міста Львова

В Україні запрацюють єдині правила щодо спеціального одягу та захисних засобів для учнів закладів профосвіти.

Про це повідомила прес-служба Кабінету міністрів України.

Вчора, 17 липня, уряд затвердив відповідний порядок щодо закупівлі, використання та обліку одягу, взуття та інших засобів захисту під час виробничого навчання для учнів закладів профосвіти.

Порядок також стосуватиметься студентів індустріально-педагогічних коледжів і технікумів, які навчаються за програмами підготовки майстрів виробничого навчання.

"У профтеху практичні заняття є обов'язковою складовою освітнього процесу. Для таких занять учні мають бути забезпечені спецодягом. Це питання не тільки зручності, а насамперед – безпеки. Тривалий час механізм забезпечення учнів спецодягом не був нормативно врегульований, заклади самостійно передбачали ресурси на його закупівлю та оновлення. Тепер Уряд затвердив Порядок, в якому чітко визначив джерело фінансування та розподілив зони відповідальності кожної зі сторін: адміністрації, учнів та засновників", – розповів перший заступник міністра освіти і науки Павло Хобзей.

Згідно із прийнятим документом, учнів, які опановують професії, пов’язані із забрудненнями або роботою в несприятливих чи шкідливих умовах, заклад повинен забезпечити спеціальним одягом: комбінезонами, фартухами з нагрудниками, утепленими куртками та штанами для роботи у холодну пору року. Також учням мають надавати відповідне закрите взуття та додаткові захисні засоби: респіратори, рукавиці, закриті захисні окуляри тощо.

Спецодяг купуватимуть з коштів, передбачених на охорону праці, а облік проводитиме керівник закладу. Потенційні постачальники виробів повинні мати необхідні сертифікати якості. На період використання кожної партії спецодягу профтехи повинні забезпечувати його обезпилювання, прання, сушіння, дегазацію тощо. Після завершення навчання учні повертатимуть одяг у власність закладу.

Оскільки одяг та захисні засоби мають різний термін використання, профтехи щороку складатимуть список закупівлі нових. Його формуватимуть на базі заявок, отриманих від майстрів виробничого навчання, адже саме вони проводять практичні заняття з учнями.

Нагадаємо, з 1 вересня 2019 року в Україні вступить в дію правило для дітей 1-4 класів носити в темну пору доби спеціальні світловідбивні жилети, аби бути помітними для водіїв і учасників дорожнього руху.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.