Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

гора Жупан

П'ятниця, 19 липня 2019, 17:38

Поблизу Винників археологи виявили сенсаційну знахідку

гора Жупан

Амфору Трипільської культури, вік якої налічує п'ять тисяч років, виявили археологи на горі Жупан поблизу Винників.

Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомив міський голова Винників Володимир Квурт.

На неї вдалося натрапити під час розкопок на місці давнього людського поселення. Знахідка, переконані науковці, без сумніву сенсаційна, адже це ще один артефакт, який дає можливість стверджувати, що трипільська культура поширювалася і на територію Львівщини. Наразі це крайня західна точка цієї етнічної групи про яку відомо дослідникам.

"Амфора, на жаль, не вбереглася цілою, є лише її фрагменти. Проте, вони достатньо добре збережені, тож гадаємо, що зможемо без проблем відновити пам'ятку. На знахідці бачимо орнаменти, які притаманні виключно Трипільській культурі. Скажімо, в таких амфорах представники цих племен зберігали зерно та воду.

Крім цього на території об'єкту ми натрапили на наконечник стріли та кам'яну стелу, яка стоїть на долівці. Яку функцію вона виконувала наразі не відомо. Швидше за все, вона може бути пов'язана з якимись ритуальними дійствами. Сподіваємося, нам вдасться з'ясувати це під час подальших робіт – сказав археолог Дмитро Вертелецький.

Нагадаємо, що місцевість поблизу Винник археологи досліджують дуже багато років. Розкопки там почали проводити ще у вісімдесятих роках. А зараз там працює спільна експедиція Жешувського університету та місцевого історико-краєзнавчого музею. І саме в останні роки вдалося знайти найбільш цікаві пам'ятки.

"Це багаторічні дослідження, які дали унікальні результати, наукові публікації та чудовий експозиційний матеріал. Дуже добре, що місто підтримує усі наші роботи, адже ця пам'ятка – не лише науковий, але й туристичний об'єкт. Зокрема, за підтримки міського голови Володимира Квурта сюди готуємо новий туристичний маршрут, який буде цікавим, як для наших мешканців, так і для гостей. Натомість, усі знахідки уже зараз ми передамо для нашого музею, де вони перебуватимуть на постійній експозиції" – розповів директор Історико-краєзнавчий музей Винників Ігор Тимець.

Нагадаємо, що на поселення трипільців поблизу Винник археологи натрапили  у 2016 році, коли виявили решки наземної двоярусної споруди, дерев'яний каркас, який обмазали глиною. Саме їм був притаманний такий спосіб зведення будівель. До того часу вважалося, що трипільці на цій території не мешкали. 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.