Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Анатолій Шарій

Politeka

Вівторок, 23 липня 2019, 10:53

Партія Шарія та Свобода отримають по 12 мільйонів гривень з держбюджету

Анатолій Шарій

Партії, які набрали більше 2% на парламентських виборах, отримуватимуть державне фінансування.

Про це повідомляє Рух ЧЕСНО.

Після цьогорічних парламентських виборів державне фінансування отримають і позапарламентські партії, які не потраплять до Верховної Ради, але здобудуть від 2% голосів виборців. Загальна сума державного фінансування партій залежить від розміру прожиткового мінімуму та явки на виборах.

Згідно з даними ЦВК, явка на цих виборах становила 14,7 млн виборців. Кожен виборець приносить до загального кошика державного фінансування 2% прожиткового мінімуму, або 38,42 грн. Саме від кількості голосів за конкретну партію залежить, скільки держкоштів вона одержить. Отже, загальний бюджет держфінансування партій у 2020 році сягатиме 565,5 млн грн.

90% цієї суми (509 млн грн) розподілять пропорційно до результатів на виборах між усіма партіями, що подолають 2%-й бар'єр. Партія, яка здобуде 2%, у 2020 році одержить з бюджету близько 11 млн грн.

Ще 10%, або 56,5 млн грн, розподілять порівно між тими партіями, які пройдуть до парламенту й у своїх списках матимуть понад третину жінок. Зокрема на додаткові кошти гендерної квоти гарантовано претендують лише 2 партії – Голос та Європейська солідарність. У прохідних частинах їхніх списків частка жінок сягає 40%.

Загалом на отримання держкоштів претендують 11 партій – 5 парламентських і 6 позапарламентських. Найменше отримають Українська стратегія Гройсмана, ВО Свобода та Партія Шарія – приблизно 11,5-12,2 млн грн. Найбільше держкоштів дістанеться партії Слуга народу – приблизно 225,3 млн грн.

Додаткове фінансування за гендерною квотою майже подвоює розмір держфінансування Голосу. До базової суми близько 34 млн грн додадуть ще понад 28 млн грн. Істотну надбавку одержить і Європейська солідарність – до базових майже 46 млн грн партія отримає ще більш ніж 28 млн грн за гендерною квотою.

Логіка запровадження такого фінансування полягає в тому, аби надати партіям альтернативне джерело фінансування, що має зменшити їхню залежність від олігархів. Поступово це має привести до якісних змін в ухваленні рішень як на місцевому рівні, так і на рівні парламенту.

Трансформація може тривати кілька виборчих циклів та залежить від економічної ситуації, роботи контролюючих органів та судів, а також від створення незалежних від олігархів медіа.

Надані кошті забороняють витрачати на ведення виборчої агітації. Згідно з чинним законодавством, партії, які потраплять до парламенту, окрім базового фінансування, одержать ще й повне відшкодування своїх витрат на виборчу кампанію. Компенсацію вони отримають лише за офіційну частину видатків, відображену у фінансовому звіті. 

ЦВК опрацювала 92,97% голосів виборців, які брали участь у парламентських виборах 21 липня.

 Нагадаємо, у неділю в Україні проходили позачергові парламентські вибори, які ще 21 травня президент Володимир Зеленський призначив на 21 липня. До роботи залучили близько 5 000 правоохоронців Львівщини, які охороняли порядок під час голосування.

Додамо, станом на 09:35 год опрацювали 92,97% виборчих бюлетенів по Україні: лідирує партія "Слуга Народу", також до Верховної Ради проходять: "Опозиційна платформа – За життя", ВО "Батьківщина", "Європейська Солідарність" та партія "Голос".

Загалом явка виборців у Львові становила 52,34%.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.