Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

Львівводоканал

Понеділок, 5 серпня 2019, 15:05

Водоканали можуть перейти на погодинну подачу води

Львівводоканал

Перехід на погодинну подачу ресурсу торкнеться міст обласного значення, де бюджети комунальних підприємств не можуть розрахуватися за електроенергію.

Про це повідомляє УНІАН.

Українська асоціація підприємств водопровідно-каналізаційного господарства "Укрводоканалекологія" допускає, що вже з 20 серпня водоканали можуть перейти на погодинну подачу води через брак коштів на оплату електроенергії в тарифі підприємств. 

За словами віце-президентки асоціації Ольги Бабій, якщо водоканал відключили від електроенергії, то причиною є відсутність покриття тарифу та коштів для розрахунку.

"Якщо з 20 серпня деякі міста будуть заявляти про перехід на погодинну подачу води, щоб всі розуміли цю причину", – сказала вона.

При цьому перехід на погодинну подачу ресурсу може торкнутися в першу чергу міст обласного значення, де бюджетів комунальних підприємств не можуть розрахуватися за електроенергію. 

За словами Бабій, із запуском нового ринку в липні відбулася безпрецедентна ситуація – одноразове підвищення вартості електроенергії на 25% для комунальних споживачів, водночас тариф відповідним чином не був переглянутий з боку регулятора.

"Ми звертаємося до органів прокуратури, Служби безпеки, Ради нацбезпеки, Адміністрації президента і Кабміну терміново втрутитися в ситуацію. Тому що ми бачимо, що якщо ситуація законодавчо не врегулюється до 20 серпня, ми будемо мати відключення від електрики водоканалів, а згодом техногенні аварії в містах України", - підкреслила Бабій.

Як зазначила віце-президент асоціації, є два рішення цієї ситуації. Перше – підняти на 20% тариф на воду, каналізацію, тепло шляхом коригування в тарифі електроенергії, газу та заробітних плат.

"Друге – зробити водоканали й теплокомуненерго споживачами електроенергії за ціною 1,68 грн, тоді нема потреби піднімати тариф на 20%. Він може зрости на 10% з коригуванням заробітної плати. Таким чином водоканали й тепловики стануть споживачами електроенергії у "Гарантованого покупця" і будуть проводити розрахунки", - пояснила Бабій.

За словами директора асоціації "Укрводоканалекологія" Олександра Шкіня, в подану ним організації входять понад 2000 підприємств водопостачання, з них 800 – централізоване водопостачання. При цьому 80% споживачів – це населення.

Нагадаємо, 13 січня Борислав та Східниця перейшли на дозовану подачу холодної води Вода доступна споживачам лише 3 години на добу.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.