Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

паркування

Понеділок, 2 вересня 2019, 11:36

В Україні за неправильне паркування водіїв штрафуватимуть заочно

паркування

Юристи наполягають на незаконності штрафів про порушення ПДР, які накладатимуть без присутності водія.

Про це повідомляє UBR.ua.

Українських водіїв почали заочно штрафувати за неправильне паркування. Талони про порушення ПДР і неоплачену стоянку паркувальні інспектори просто залишають під лобовим склом автомобілів.

Порушника повідомляють, який пункт правил він порушив, суму штрафу та ім'я інспектора з паркування, який виписав штраф. При цьому штраф виписують на власника транспортного засобу, навіть якщо він не був за кермом.

Талон про порушення є одночасно і квитанцією, за якою водій може оплатити штраф. Якщо оплатити її на протязі 10 днів з дня порушення, то санкція зменшиться на 50%. Якщо ж не зробити цього протягом місяця, з порушника стягнуть штраф у подвійному розмірі.

У юристів такий вид дистанційного покарання викликає сумніви. За словами автоюриста Вадима Володарського, такий штраф можна буде легко оскаржити в суді. Адже постанова повинна виписуватися нема на автомобіль, а безпосередньо на порушника.

"Ще з часів листів щастя, коли порушників швидкісного режиму поштою приходили фото з дорожніх камер разом зі штрафами, є ухвала Конституційного суду про персональну відповідальність, де йдеться, що потрібно штрафувати людини, який порушив ПДР. Але це може бути і не власник автомобіля, адже їм можуть управляти кілька людей", – зауважив він.

Окрім того, дистанційні штрафи порушують права водіїв на повноцінне розгляд справи.

"Порушника повинні на місці ознайомити з його правами, усіма доказами у справі і т.д. Оскільки він цього отримує, є підстави для оскарження", – запевнив адвокат Володимир Караваєв.

Ще один нюанс, який варто враховувати – сертифікація приладу, на який робився знімок автомобіля. Він повинен пройти метрологію, бути відкаліброваним і внесеним до відповідного реєстру апаратури, яким можуть фіксувати правопорушення. Якщо його там немає – це ще один привід для оскарження штрафу.

Нагадаємо, з 27 вересня 2018 року в Україні набув чинності закон "Про реформування сфери паркування транспортних засобів", відповідно до якого у Львові створили відділ інспекторів з паркування. Інспектори працюють, в основному, у центральній частині міста на зонах паркування і платних парковках, частково долучаються до роботи на вулицях за межами центру міста.

З 1 листопада 2018 року у Львові штрафують водіїв за неправильне паркування.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.