В Україні за неправильне паркування водіїв штрафуватимуть заочно

Понеділок, 2 вересня 2019, 11:36

Юристи наполягають на незаконності штрафів про порушення ПДР, які накладатимуть без присутності водія.

Про це повідомляє UBR.ua.

Українських водіїв почали заочно штрафувати за неправильне паркування. Талони про порушення ПДР і неоплачену стоянку паркувальні інспектори просто залишають під лобовим склом автомобілів.

Порушника повідомляють, який пункт правил він порушив, суму штрафу та ім'я інспектора з паркування, який виписав штраф. При цьому штраф виписують на власника транспортного засобу, навіть якщо він не був за кермом.

Талон про порушення є одночасно і квитанцією, за якою водій може оплатити штраф. Якщо оплатити її на протязі 10 днів з дня порушення, то санкція зменшиться на 50%. Якщо ж не зробити цього протягом місяця, з порушника стягнуть штраф у подвійному розмірі.

У юристів такий вид дистанційного покарання викликає сумніви. За словами автоюриста Вадима Володарського, такий штраф можна буде легко оскаржити в суді. Адже постанова повинна виписуватися нема на автомобіль, а безпосередньо на порушника.

"Ще з часів листів щастя, коли порушників швидкісного режиму поштою приходили фото з дорожніх камер разом зі штрафами, є ухвала Конституційного суду про персональну відповідальність, де йдеться, що потрібно штрафувати людини, який порушив ПДР. Але це може бути і не власник автомобіля, адже їм можуть управляти кілька людей", – зауважив він.

Окрім того, дистанційні штрафи порушують права водіїв на повноцінне розгляд справи.

"Порушника повинні на місці ознайомити з його правами, усіма доказами у справі і т.д. Оскільки він цього отримує, є підстави для оскарження", – запевнив адвокат Володимир Караваєв.

Ще один нюанс, який варто враховувати – сертифікація приладу, на який робився знімок автомобіля. Він повинен пройти метрологію, бути відкаліброваним і внесеним до відповідного реєстру апаратури, яким можуть фіксувати правопорушення. Якщо його там немає – це ще один привід для оскарження штрафу.

Нагадаємо, з 27 вересня 2018 року в Україні набув чинності закон "Про реформування сфери паркування транспортних засобів", відповідно до якого у Львові створили відділ інспекторів з паркування. Інспектори працюють, в основному, у центральній частині міста на зонах паркування і платних парковках, частково долучаються до роботи на вулицях за межами центру міста.

З 1 листопада 2018 року у Львові штрафують водіїв за неправильне паркування.

Мітки: автомобілі, новини львова, паркування, ПДР, правила дорожнього руху