Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Міжнародна політика

wikipedia.org

П'ятниця, 9 листопада 2012, 19:07

Профільна комісія сейму Польщі визнала, що акція «Вісла» була порушенням елементарних прав людини

Комісія національних та етнічних меншин сейму Республіки Польща визнала, що акція «Вісла», в рамках якої 1947 року з південно-східної Польщі виселено понад 140 тисяч українців, була порушенням елементарних прав людини.

 

«Під час проведення цієї акції застосовано, притаманну тоталітарним системам засаду колективної відповідальності, яка ніколи не повинна бути фундаментом політики демократичної держави» – написано в проекті ухвали. 

Депутати польського Сейму в проекті ухвали висловили надію, що процес примирення між поляками та українцями продовжуватиметься, а «болісне минуле буде пересторогою, щоб не порушувати права людини у світі».

Голова сеймової Комісії національних та етнічних меншин Мирон Сич нагадав, що 1990 року депортацію українців офіційно засудив Сенат Республіки Польща.  Хоч Акція «Вісла» викликає контроверсії, «Сейм не повинен уникати складних питань», підкреслив депутат.

Під час засідання Комісії історики Роман Дрозд та Ґжеґож Мотика нагадали, що 65 років тому польські комуністи розпочали депортацію зі своїх земель десяток тисяч невинних осіб українського походження, а також лемків із Західної Лемківщини.

За словами істориків, метою Акції «Вісла» була не лише ліквідація українського підпілля (зокрема відділів УПА), але перш за все асиміляція мирного українського населення, наслідком якої мало бути перетворення Польщі у національний моноліт.

Робота над проектом ухвали Сейму продовжується. 

Джерело: Польське радіо

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.