Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

готель Hilton на Стрийській

Четвер, 5 вересня 2019, 14:40

Львівські активісти повстали супроти візитів Періс Гілтон до Львова

готель Hilton на Стрийській

Громадські активісти виступили проти побудови готелю Hilton у Львові через шкоду для  об'єктів спадщини ЮНЕСКО та наругу над цвинтарем.

Про це повідомляє кореспондент Варіантів.

Сьогодні у Львівському прес-клубі відбулося засідання під назвою: "Чому сім'я Хілтон відмовиться будувати апарт-готель на місці колишнього Стрийського цвинтаря" під час якого обговорили проблеми зведення готелю.

За словами членкині громадської ради при Львівській ОДА Олесі Дацко, в містобудівних умовах та обмеженнях, які Львывська міськрада дає забудовникам, є лише вимога дотримуватися чинних ДБН, в той час як, на її думку, необхідно вказувати конкретну відстань до будівель або наявність об'єктів історико-культурної спадщини.

"В результаті ми маємо ситуацію, коли спочатку видаються умови та обмеження, забудовник по них починає якісь роботи, люди починають протестувати, міськрада починає критикувати забудовника, який він поганий і щось там порушив" – запевнила громадська активістка.

Дацко також додала, що територію парку фактично вкрали, і хоч міськрада зверталася щодо крадіжки, але прокуратура її не зафіксувала, а суд став на бік власника приміщення та спричинив великий скандал.

"Почнемо з того, що це дійсно цвинтар, і є свідчення, що там неодноразово ховали людей, хворих на холеру, тиф, безхатьків, тому це загроза цілому місту. Лише за останній рік зафіксовано більше 10 випадків лептоспірозу у Львові. Про яке будівництво може йти мова взагалі?" – заявила вона.

За словами архітектора, доцент Львівської політехніки Василя Петрика, з січня 2019 року усі містобудівні умови і обмеження, які видає виконком на нове будівництво і реконструкцію в межах історичного ареалу і буферної зони об'єктів історичної спадщини Львова, є незаконними. 

"У законодавстві дуже важливі положення, які наша міська влада просто не хоче враховувати. Вони говорять, що всі програми архітектурних перетворень повинні бути погоджені центральним органом охорони культурної спадщини. Також мав би бути створений державою орган управління об'єктами світової спадщини, який би займався такими питаннями" – сказав він.

За словами директора Львівської обласної універсальної наукової бібліотеки Івана Сварника, цвинтар, на місці якого зведуть готель, функціонував понад 100 років до кінця XIX століття. Міськрада дозволила багатим забрати поховання своїх родичів і перенести на інші цвинтарі, однак це зробили нечисленні львів'яни.

"Поховання, за якими ніхто не упоминався, – ті самі солдати, бездомні, бідняки, – вони там і лишилися. На цій території, без жодного сумніву, жодне будівництво є неприпустимим і недозволеним. Там, де є поховання, не можна будувати житла. Не буде там щасливого життя" – обурився історик.

До слова, на засідання запросили начальницю управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілію Онищенко-Швець та начальника управління архітектури та урбаністики Юліана Чаплінського, однак, вони не прийшли через відповідно відпустку і відрядження.

Нагадаємо, в серпні стало відомо, що Львові на Лижв'ярській спорудять багатофункціональний комплекс. Окрім готелю Hilton, він міститиме також конгрес-хол та капличку.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.