Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Ірина Верещук

Середа, 11 вересня 2019, 12:13

16 нардепів з Львівщини не голосували за проект закону Зеленського про незаконне збагачення

Ірина Верещук

Верховна Рада схвалила у першому читанні закон про незаконне збагачення, автором якого є президент Володимир Зеленський.

Сьогодні, 11 вересня, Верховна Рада прийняла у першому читанні законопроект №1031 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо конфіскації незаконних активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і покарання за набуття таких активів", який вніс до парламенту президент Володимир Зеленський. Це рішення підтримали 316 народних депутатів.

Зокрема, законом пропонується підвищити мінімальний рівень збагачення, який дозволяє притягувати до відповідальності на понад 15 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що складає орієнтовно 255 тисяч гривень.

Також законопроект передбачає доповнення Кримінального Кодексу статтею 368-5, згідно з якою незаконне збагачення карається "позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років".

Зазначимо, попередня стаття цього закону, скасована Конституційним судом, передбачала покарання для тих, у кого різниця між доходами і статками становила тисячу неоподатковуваних мінімумів (17 тисяч гривень), а також тоді незаконними вважались активи, "законність підстав набуття яких не підтверджено доказами". 

Із львівських нардепів законопроект підтримали: Андрій Герус (Слуга народу), Святослав Юраш (Слуга народу), Євген Петруняк (Слуга народу), Остап Шипайло (Слуга народу), Орест Саламаха (Слуга народу), Юрій Камельчук (Слуга народу), Юрій Загородній (Опозиційна платформа – За життя), Олена Кондратюк (позафракційна), Михайло Цимбалюк (Батьківщина), Святослав Вакарчук (Голос), Ярослав Юрчишин (Голос), Роман Лозинський (Голос), Наталія Піпа (Голос), Ярослав Рущишин (Голос), Галина Васильченко (Голос).

Утрималися: Павло Бакунець (позафракційний), Андрій Кіт (позафракційний), Андрій Парубій (Європейська Солідарність), Софія Федина (Європейська Солідарність), Олег Синютка (Європейська Солідарність), Степан Кубів (Європейська Солідарність), Микола Величкович (Європейська Солідарність), Михайло Бондар (Європейська Солідарність), Микола Княжицький (Європейська Солідарність), Тарас Батенко (За майбутнє), Ярослав Дубневич (За майбутнє).

Були присутні у залі, але не голосували: Мар’ян Заблоцький (Слуга народу), Тарас Козак (Опозиційна платформа – За життя).

Відсутні на пленарному засіданні: Ростислав Тістик (Слуга народу), Ірина Верещук (Слуга народу), Андрій Лопушанський (Європейська Солідарність).  

Нагадаємо, 26 лютого Конституційний суд скасував статтю 368-2 Кримінального кодексу про незаконне збагачення, яка передбачала покарання для чиновників за незаконне збагачення. Це призвело до закриття 50 справ проти топ-корупціонерів, які розслідували у НАБУ.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.