Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Олег Сенцов

hvylya.net

Понеділок, 16 вересня 2019, 14:38

Організатори BookForum закликають львів'ян підтримати українських політв'язнів

Олег Сенцов

22 вересня за участі Олега Сенцова у Львові відбудуться читання листів в'язнів Кремля. 

Про це повідомляє кореспондент Варіантів.

У неділю, 22 вересня, о 12.00 на площі перед пам'ятником Іванові Франку у Львові пройде акція "Листи з-за грат". Звільненого з російського ув'язнення режисера Олега Сенцова включили до списку учасників марафону з читання.  

Захід організовують спільно 26 BookForum, PEN Ukraine, Центр Громадянських Свобод та Lviv City of Literature. 

"Ми закликаєму всіх приходити на площу перед університетом. Своєю присутністю ви підтримаєте українських політв'язнів", – наголошує програмна директорка BookForum Софія Челяк.  

"В неділю ми очікуємо приїзд Сенцова. За його участі у Львові відбудеться декілька подій. Зараз дуже важливо комунікувати зі світом і акцентувати на тому, що наші українці незаконно ув'язнені в російських тюрмах. І BookForum вде став тим потужним засобом інформування для Європи. Бо багато письменників приїжджають до нас з-за кордону і нам важливо, щоб вони несли цю інформацію далі", – зазначив заступник міського голови Львова Андрій Москаленко. 

Додамо, підготовка до головного культурного фестивалю країни BookForm вже почалась. Наразі у Львівському Палаці мистецтв та на проспекті Свободи облаштовують книжковий ярмарок. 

Фестиваль триватиме з 18 по 22 вересня. Події охоплюють майже 40 локацій у центрі міста. Участь у Форумі візьмуть 1000 учасників: автори, видавці, ілюстратори, перекладачі та громадські активісти. 

Серед почесних гостей: Мар'ям Петросян – вірменська письменниця, яка входить до топ-10 російськомовних авторів опозиційних російській владі. Арундаті Рой – індійська письменниця-екофеміністка, активістка з питань соціальної й економічної нерівності, лауреатка Букерівської премії за роман "Бог Дрібниць". Ельчін Сафарлі – азербайджанський письменник та журналіст, автор світового бестселеру "Солодка сіль Басфору".

Також свої новинки на Форумі представлять Марія Матіос, Максим Кідрук, Ірина Славінська, Андрій Кокотюха та Василь Шкляр. 

Загалом на Форумі проведуть 820 подій. 14 з них будуть перекладені жестовою мовою.

"BookForum намагається бути більш інклюзивним. Наприклад, минулого року ми залучали організації, які працюють з незрячими людьми. Тож цього року на фестивалі знову презентуватимуть книжки, написані шрифтом Брайля. Крім цього, 14 подій будуть перекладатися мовою жестів. Це пілотний проект. Але ми дуже раді, що можемо допомогти людям зрозуміти, що відбувається на заході. Література повинна бути для всіх", – додає Софія Челяк.  

Нагадаємо, звільнений з російської в'язниці режисер Олег Сенцов 22 вересня під час Форуму видавців у Львові презентує свою нову книгу "Маркетер Олега Сенцова. Література з-за ґрат", видану "Видавництвом Старого Лева".

Це буде перша презентація нової збірки Олега Сенцова, написаної в ув'язненні. Книжка є другою частиною автобіографічної трилогії автора.

Зазначимо, 7 вересня відбувся обмін полоненими – Росія відпустила й передала Києву 35 українців, одночасно Україна видала Росії 35 осіб. В Україну в рамках звільнення прибули 24 військовополонених моряки та 11 політв'язнів, включаючи кримського режисера Олега Сенцова. 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.