Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

вистава "Пауза"

Перший театр

Понеділок, 28 жовтня 2019, 11:15

Перший театр запрошує на прем'єру вистави "Пауза"

вистава "Пауза"

Ця вистава створена румунським режисером Косміном Матеєм в рамках його творчої резиденції у театрі з червня по кінець жовтня 2019 р. 

Про це повідомляє прес-служба Першого академічного українського театру для дітей та юнацтва.

29 жовтня у приміщенні на горищі Першого театру відбудеться прес-конференція з нагоди представлення нової вистави - "Пауза" (постдокументальна драма з життя акторів). Ця вистава створена румунським режисером Косміном Матеєм в рамках його творчої резиденції у театрі з червня по кінець жовтня 2019 р. 

Вже 30 жовтня о 19:00 в Першому театрі відбудеться допрем’єрний прес-показ вистави, після якого планують публічне обговорення постановки та питань, які вона підіймає.

Вистава створювалась на основі особистих історій акторів Першого театру, задіяних у проекті Театральної резиденції "Пам’ять. Тожсамість. Ми". Драматургиня Ірина Гарець писала текст п'єси у живій співпраці з режисером та акторами, використовуючи методи інтерв'ю та імпровізаційний матеріал. 

Підхід режисера Косміна Матея до створення постановки - це так званий "імпровізаційний театр" (devised theatre), популярний сьогодні у Європі. Окрім того Матей застосовував свої власні режисерські напрацювання, основані на вивільненні акторського потенціалу через спеціальні фізичні навантаження.

Офіційна прем’єра вистави "Пауза" відбудеться у Першому театрі 16 листопада о 18:00. 

Детальніше про концепцію вистави:
Через призму особистих історій, думок та рефлексій учасників-акторів вистава
говоритиме про наше з вами повсякденне життя. Однак, життя як айсберг - ми бачимо лише вершечок, а основна його матерія приховується за поверхнею звичної рутини. Що ж там, у житейських глибинах? Щось неявне, приховане, неочевидне - але дуже важливе. Пора зробити ПАУЗУ і поглянути туди, униз, убік, уверх - через завісу притертої повсякденності. Як ми виглядатимемо без своєї звичної шкіри? Вистава "Пауза" - це суцільні питання. Режисер Космін Матей задає їх акторам, аби зрозуміти чим живе сьогодні Львів. Це розмови про нашу українську реальність, про те, якою вона є і якою може бути. Про нас. Наші мрії, страхи, бажання. Відчуття приналежності - чи виключення - до чогось більшого. Щось, про що нас ніколи не питали, але нам завжди хотілося висловитись. Це пауза - момент, коли можна передихнути, роздивится довкола. Зробити нарешті вибір, який буде чесним стосовно тебе і інших. Поговорити про це.

Довідка: 
Перший академічний український театр для дітей та юнацтва засновано у 1920р. у Харкові як "Театр казки". У 1944р. театр перемістили до Львова у приміщення колишнього Єврейського театру. В репертуарі Першого театру представлені вистави для всіх вікових категорій глядачів: вистави для дітей, підлітків та для дорослих, для сімейного перегляду. Дитячий репертуар складають переважно казки. Для підлітків театр пропонує казки із соціальною проблематикою. Вечірня сцена для дорослої аудиторії об’єднує кілька напрямків – класична драматургія, камерна драма та експериментальний документальний театр.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.