Зміст статті

7 листопада 2019Христина Шарамова

Гаряча зима у Новому Роздолі

Холод, мороз та люди у Новому Роздолі.

З 1 листопада на Львівщині розпочався опалювальний сезон, і тепло отримали всі міста, крім Нового Роздолу та Новояворівська. Щоб дізнатися, як без тепла живуть майже 30 тисяч людей, Варіанти відправилися в Новий Розділ.

Поки триває скандальний процес з боргами і всі рахують гроші, то ніхто навіть не думає про звичайних мешканців, які стали заручниками ситуації та мусять виживати без тепла. Хтось втікає з міста на заробітки, хтось до родичів в інші міста, але 28 тисяч мешканців, які залишилися тут, намагаються щодня зігрітися електричними обігрівачами, кондиціонерами та навіть газовими плитами. От тільки електропроводка не у всіх витримує, і, як наслідок, люди залишаються не тільки без тепла, але й без світла. У місцевій пресі мешканців міста запевняли, що опалювальний сезон розпочнеться 1 листопада, однак батареї в домівках людей, школах та садочках й досі холодні.

"Для забезпечення рішення обласної комісії з ТЕБ та НС резервний фонд міськради збільшено. Також прийнято рішення про початок опалювального сезону 2019-2020 рр. з 1 листопада 2019" – пише Вісник Розділля.

Але батареї не гріють не лише в житлових будинках, але й в школах, садочках, магазинах та інших установах. Як розповів Варіантам директор Новороздільського НВК імені В. Труша Богдан Токар, через відсутність тепла у школі може відбутися зрив навчального процесу. За його словами канікули, які мали бути ще два тижні тому, перенесли до холодів, щоб не припиняти навчання у теплу погоду. Однак, через значне зниження температури на вулиці, прийняли рішення, що з наступного тижня діти вже підуть на канікули, тому що у приміщенні школи стало значно холодніше.

Зараз у класах максимальна температура повітря сягає 10 і через це у школі вже з цього тижня відбуваються скорочені уроки. Вчителі кажуть, що практично неможливо обігріти одним електричним приладом великі кабінети з висотою стелі більше 3 метрів. Крім того, якщо одночасно увімкнути обігрівачі у всіх кабінетах, то може не витримати електропроводка.

"Ці канікули мають тривати тиждень, але коли вони завершаться невідомо. Якщо буде опалення, то через тиждень працюємо далі, а якщо ні, тоді будемо виконувати рішення вищих інстанцій і канікули триватимуть далі. Температура впаде ще більше, за ніч приміщення значно охолоджується, і тому ми не зможемо тут морозити дітей. Вдома ще можна включити якийсь прилад електричний, можна запалити конфорку, можна в ліжку під ковдрою лежати, а тут ми не можемо тримати дітей в такому холоді" – розповідає Богдан Токар.

У цій гімназії є 20 класів, з них 8 у молодшій школі. Загалом тут навчається майже 500 учнів та працює більше 50 вчителів. На уроках діти змушені сидіти в куртках та навіть в рукавицях. Самі ж учні кажуть, що навіть теплі речі не допомагають висидіти цілий урок за такої температури, і тішаться урокам у менших кабінетах, бо чим більше приміщення класу, тим холодніше. Та якщо старшим класам, ще пощастило, бо у їхньому навчальному корпусі стоять пластикові вікна, то дітям в початковій школі доводиться мерзнути ще більше, оскільки в їхніх кабінетах ще старі дерев'яні вікна, які вже ледь не осипаються.

В цій школі навчаються і діти Ліліанни, ще двоє менших ходять до садочку. Жінка каже, що коли на вулиці дуже холодно, то вона взагалі не пускає дітей на навчання, бо в таких умовах малеча часто хворіє. Вдома мама чотирьох дітей вмикає електрообігрівач, але цей метод небезпечний через стару проводку в будинках, і якщо всі сусіди будуть одночасно грітися електроносіями, то може виникнути пожежа.

"Де пластикові вікна, то там ще тепліше, а от в садку та молодшій школі старі дерев'яні вікна. Ми їх заклеїли, але вони все сиплються, їх давно треба було б замінити. До того ж там великі вікна на цілу стіну, і якщо обігрівач й може 2 градуси нагріти, але що з того. В класі в дітей 7 градусів. Спочатку ми взяли один обігрівач, потім – більший. Він нагріває до 11 градусів, але і цього недостатньо" – наголошує Ліліанна.

Жінка каже, що така ситуація виникає вже коли на вулиці плюсова температура, але коли розпочнеться мороз, то обігрівачі взагалі не допомагатимуть.

"У цій ситуації я навіть не можу вийти на роботу. Ми не маємо куди виїхати, щоб перезимувати, і це насправді страшно. Я навіть зараз дивлюся на оренду квартир в інших містах бо направду, навіть страшно подумати, що я буду робити з 4 дітьми. Купили теплі піжами, гріємося під двома коцами, а далі побачимо. Але єдиний вихід – це зняти квартиру в іншому місті" – додає Ліліанна.

У дитячому садочку в Новому Роздолі дітей з ясельної групи об'єднали зі старшою та перевели всіх в один корпус, і тепер в кімнаті вмикають два, а ніколи й три обігрівачі. Та за словами вихователів  батьки не приводять малечу через похолодання і тому зараз більше половини групи в садок не відвідує.

"У нас зараз дві групи разом. Ми з другого корпусу з сьогоднішнього дня перейшли сюди, щоб можна було більше обігріти одне приміщення. В тому корпусі, де була ясельна група, настільки холодно, що там навіть неможливо стояти. Така холоднеча, що батьки не хочуть пускати дітей. От сьогодні з ясельною групи, в якій 15 дітей є лише 4, а зі старших є лише половина" – розповідає вихователька.

А от пані Оксана з чоловіком Ярославом вже на пенсії і мешкають в 9-поверховому панельному будинку, і кажуть, що бути вдома цілий день у такому холоді дуже важко. Вони розповідають, що в їхньому будинку вже давно були проблеми з опаленням. На останні поверхи гаряча вода часто не надходила, але тоді опалення було хоч б частково, але це вперше, щоб коли тепла взагалі не було.

"Ходимо у квартирі в куртках і чоботах, бо в ноги холодно. Вночі з вікна ще більше задуває і зранку в квартирі холодніше, ніж на вулиці. Спимо також в куртках, деколи навіть під двома ковдрами. Маленький обігрівач, який споживає багато електрики, не може нагріти цілу кімнату. Якщо він довго ввімкнений, то від перегрівання йде неприємний запах і ми боїмося, щоб він не загорівся. Тому на ніч його просто небезпечно залишати" – каже пані Оксана.

Проблеми з електропроводкою в Новому Роздолі насправді не жарти. Як  розповідає зауч Новороздільської дитячої школи мистецтв, тут досить часто трапляються перепади напруги, а все через те, що намагаються обігріти приміщення електроносіями. Мама однієї з учениць каже, що приводить доньку на музичні уроки після основних занять в школі, тобто після обіду, а через те, що вмикають одночасно багато обігрівачів, тут щезає світло, і ближче до вечора діти не лише мерзнуть, а й займаються в напівтемряві.

Єдине місце тепле місце в Новому Роздолі – це міська лікарня, а все тому, що тут є власна газова котельня. Головний лікар Олег Стеців розповідає, що котли встановили ще у 2001 році, а у 2015 році лікарня перейшла на опалення від ТЕЦу і до цього часу їх не використовували, відтак обладнання потребувало значного ремонту, щоб забезпечити опалення цієї зими.

"Минулого опалювального сезону ми зрозуміли, що проблема буде наростати, і ще з минулого року, коли тут розпочалися перші проблеми з опаленням, ми запустили один котел своїми силами. Щоб підготувати два котли до цього сезону нам необхідно було 140 тисяч гривень на їхній ремонт. Тому вже з літа ми просили в міської ради кошти на ремонт, бо обладнання не використовувалося тривалий час, а треба було і насоси замінити, і провести великі ремонті роботи" – зазначає Олег Стеців.

Ці котли обігрівають два корпуси лікарні та поліклініку і на це один котел використовує 60 кубів газу за годину (на місяць потрібно орієнтовно 43 тисячі кубів газу). За словами головного лікаря витрати на власну котельну співрозмірні з тими, які оплачували ТЕЦу. Місто достатньо фінансує лікарню і тому на на енергоносії коштів вистачає, але головну проблему міста це не вирішує. Як розповідає лікар, через відсутність опалення мешканці Нового Роздолу почали частіше хворіти, в поліклініках побільшало пацієнтів, а стаціонарне відділення майже повністю заповнене.

"Через те, що в людей вдома холодно і сиро у нас десь на 20 відсотків збільшилося пацієнтів з простудними захворюваннями та ГРВі, здебільшого хворіють діти через холод у садку та школі. Наша лікарня розрахована на 180 ліжок, а зараз в нас є 172 пацієнтів. Старші люди звертаються до нас з проханням покласти їх в лікарню, підлікуватися, тому що в хаті холодно, а в таких умовах хвороби загостряться" – додає Олег Стеців.

Головний лікар навіть жартує, що більшість людей приходять до лікарні просто погрітися. Крім того, вирішити цю ситуацію намагаються також приватні клініки, магазини та стоматологічні кабінети, які для обігрівання приміщення використовують кондиціонери, оскільки звичайні обігрівачі не допомагають.

"Ми мусимо опалювати кабінет, бо до нас приходять пацієнти з різними проблемами, комусь треба звичайну пломбу поставити, а комусь серйозніші операції. Простіші процедури тривають до 40 хвилин, а важчі можуть бути і декілька годин. Людина в цей час лежить нерухомо на кріслі, і якщо б тут було холодно, то пацієнти б замерзали. Тому ми вмикаємо кондиціонер на 26 градусів і так в кабінеті стає значно тепліше та комфортніше" – розповідає лікар-стоматолог.

Щоб з'ясувати на якому етапі відбувається запуск опалювального сезону Варіанти відвідали Новороздільську ТЕЦ, однак на територію підприємства журналістів не пропустили, а керівництво взагалі відмовилося з нами спілкуватися. Натомість охоронець та працівники теплоелектростанції розповідають, що ситуація критична і наразі без змін. Людям вже з травня не виплачують зарплату, і зі 120 працівників тут залишилося лише 80, решта звільнилася. Багато з тих, хто досі тут працює, кажуть, якщо через тиждень-два нічого не зміниться, то працівників ставатиме все менше.

"Якщо не виплатять протягом місяця, то весною з ТЕЦу нічого не лишиться. Нам вистачає працівників, ми можемо запустити ТЕЦ, в нас є робочий штат, тут не бракує лише кількох начальників, які б дали дозвіл на пуск. Якщо прийдуть інші працівники, то вони його не запустять, бо треба знати всі нюанси" – розповідає працівник Новороздільської ТЕЦ.

Дехто з персоналу тут працює вже понад 30 років і вони вперше бачать такі проблеми з виплатами. За їхніми словами багато років тому, під час перехідного періоду, керівництво підтримувало працівників хоча б продуктами, людям замість грошей давали борошно, картоплю, хліб тощо. І нині багато хто б не відмовився від подібних варіантів поки немає грошей. Працівники кажуть, що навіть коли ТЕЦ не працює, то вони мусять ходити на роботу. Необхідно підтримувати обладнання в робочому стані та обігрівати робочі приміщення електроносіями. Також працівники попереджають, що якщо ТЕЦ не запустять до початку морозів, то труби з водою просто розірвуться, і наслідки будуть катастрофічні.

"Те, що могли, люди ремонтували, але є й обладнання, яке не відремонтували через брак матеріалів. Найгірше те, що може бути просто запізно, бо в грудні всі труби почнуть мерзнути і лопати через перепади. Якщо у верхніх частинах все добре, бо вода стікла вниз, то в нижніх точках вона ще залишилися. Через її замерзання настане техногенна катастрофа через яку доведеться змінювати всі труби" – додає працівник ТЕЦ.

Мешканці кажуть, що багато людей їздить на роботу до Львова та Миколаєва. Вони гріються там в робочий час, але ночувати таки повертаються у свої холодні домівки. А от люди, які працюють в Новому Роздолі, матері в декреті, школярі та пенсіонери не мають такої змоги. Коли у Новому Роздолі з'явиться тепло і чи з'явиться воно, взагалі, ніхто не знає. Працівники ТЕЦ запевняють, що все обладнання робоче і вони готові запустити його в будь-який момент, однак не можуть через проблему з коштами. Допоки місто не виплатить усі борги, то опалення може і не з'явитися. Відтак майже єдиним вогником, який може зігріти мешканців Нового Роздолу, стає концерт Івана Поповича, який відбувся в місті минулої суботи.

Автор: Христина Шарамова

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.