Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Сурми звитяги

surmy-zvytyahy.in.ua

Середа, 27 листопада 2019, 10:15

У Львові відбувся ювілейний XХ гала-концерт фестивалю Сурми звитяги

Сурми звитяги

Цього року у заключний етап потрапили 2 800 учасників. 

Про це повідомляє кореспондент Варіантів.

Вчора, 26 листопада, у львівській Опері відбувся гала-концерт ювілейного XХ фестивалю мистецтв "Сурми звитяги". Цього року на фестиваль з'їхалися учасники з 14 областей України, навіть з Донеччини та півдня країни. Загалом у відбіркових турах взяли участь близько 12 тисяч учасників, а у заключний етап потрапили 2 800 учасників. 

Всеукраїнський відбірковий тур фестивалю мистецтв проходив з 14 жовтня по 1 листопада у Центрі творчості дітей та юнацтва Галичини. За словами директора фестивалю Володимира Степанишина головне завдання конкурсу – це сучасне трактування української пісні.

"Ми весь час боролися, щоб вигнати шароварщину зі сцени, тобто має бути сучасна форма і класичний український зміст. Нам колись казали, що ніколи патріотику не будуть співати під ударні інструменти, а в нас є і джаз, і рок, і хіп-хоп. У нас був вірш Шевченка, який виконували під джаз. І обов'язково повинен бути позитивний зміст, бо оці всі плачі, що нам так погано, ми намагалися дуже довго вигнати" – розповів Володимир Степанишин.

Як зазначила ведуча гала-концерту Леся Вокулюк "Сурми звитяги" дає учасникам путівку у майбутнє, адже багато з них після фестивалю беруть участь у відомих талант-шоу. Крім того, тут показують дітям, що українське це модно.

"Фестиваль має яскраве змістове забарвлення, і ті діти, які тут беруть участь, точно не будуть слухати російський реп та пропагувати "руский мир". Відповідно вони матимуть своє бачення України з патріотичним посилом та наповнення. Тут вони мають таке підгрунтя того чому потрібно любити Україну і не цуратися її, бо кажуть "ой шароварне, співати пісні про Україну це соромно" – пояснила Леся Вокулюк.

За словами керівника музичного гурту студентів Львівського музичного коледжу ім. Станіслава Людкевича Ілони Ельтек, аналогів такого конкурсу в Україні немає.

"Цей конкурс дає можливість людям, які пишуть патріотичну пісню, створюють поезію і малюють, показати себе, тому що насправді в Україні не так багато є конкурсів для молодих починаючих виконавців і композиторів. Для них є можливість показати патріотичне слово в різних інтерпретаціях, наприклад цього року буде українська народна пісня зроблена в роковому стилі. Таким чином ми вдягаємо різні одежі на патріотичну пісню і робимо її ближчою для слухача" – заявила Ілона Ельтек.

У фестивалі передбачено 6 основних номінацій та 6 додаткових: Вокальні та вокально-інструментальні ансамблі, вокально-хорові колективи; Солісти-вокалісти; Оркестри та інструментальні ансамблі; Авторська пісня; Народна хореографія; Сучасна хореографія; Художнє читання; Парне читання; Авторська поезія і проза; Графічна композиція; Живописна композиція; Декоративна тематична композиція.

Усі номінації, в яких проводилось оцінювання учасників були поділені на дві вікові категорії: старшу (17-27 років), молодшу (10-16 років).

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.