Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Володимир Зеленський

Понеділок, 16 грудня 2019, 14:23

Зеленський пропонує ввести префектів та ліквідувати райони

Володимир Зеленський

Володимир Зеленський вніс до ВРУ законопроект про зміни до Конституції щодо адміністративно-територіального устрою.

На сайті Верховної Ради зареєстрували текст законопроекту №2598 про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади), ініціатором якого є президент Володимир Зеленський. Цей проект закону визначений як невідкладний до розгляду в парламенті.

Зокрема, згідно із запропонованими змінами, пропонується ліквідувати поняття "район", натомість ввівши "округ", а замість місцевих державних адміністрацій має запрацювати інституція префектів.

Також пропонується запровадити такий перелік адміністративно-територіальних одиниць: громада, округ, область, Автономна Республіка Крим. Утворення і ліквідація цих територіальних одиниць відноситься до повноважень Верховної Ради за поданням уряду.

Виконавчу владу в областях і округах замість місцевих держадміністрацій здійснюватимуть територіальні органи центральних органів виконавчої влади, представниками яких будуть префекти. Їх призначатиме на посаду та звільнятиме президент України за поданням уряду. Строк перебування префекта на посаді не може перевищувати трьох років й він буде підзвітний президентові й уряду.

Кроім цього, термін повноважень депутатів голів громад, депутатів усіх рад громад, окружних, обласних рад скоротять на рік – їх обиратимуть терміном на 4 роки, а не на 5, як є зараз. 

"Пропоновані зміни зумовлюються істотними недоліками конституційно-правового регулювання питань місцевого самоврядування, що ускладнює чітке розмежування повноважень між місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, що функціонують в адміністративно-територіальних одиницях різних рівнів, призводить до дублювання їх повноважень, негативно впливає на земельні, бюджетно-фінансові та інші відносини.

Чинна модель організації влади на місцях, закріплена у Конституції України, зберігає рівень надмірної централізації влади", – йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

Нагадаємо, ще у липні цього року у партії "Слуга народу" повідомляли, що планують провести в Україні реформу адміністративного устрою, замінивши державні адміністрації префектурами. 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.