Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

ЛОДА

Четвер, 9 січня 2020, 19:45

Дах, який обвалився у костелі в Олеську, відновлять не швидше березня

ЛОДА

У Львівській ОДА заявили, щоб отримати дозвіл та знайти підрядника для відновлення даху необхідно більше місяця.

Про це повідомляє кореспондент Варіантів.

Сьогодні, 9 січня, під час брифінгу у Львівській ОДА заступник голови Львівської ОДА Юрій Холод заявив, що спеціальна комісія прийняла рішення розробити проектно-кошторисну документацію і робити реконструкцію всієї частини даху костелу Капуцинів, який обвалився ще 3 січня і знаходиться на балансі Львівської ОДА.

Заступниця директора департаменту архітектури і містобудування Львівської ОДА Оксана Ткачук розповіла, що вже розробили дорожню карту, однак відповідно до законодавства будь-які роботи по відновленню даху повинні проводитися з відповідним дозволом Міністерства культури та ДАБІ.

"Навіть якщо би ми захотіли зробити будь-який тимчасовий дах, нам всеодно треба отримати відповідний дозвіл. Тому ми прийняли рішення виготовити проектно-кошторисну документацію на повну комплексну реставрацію, тобто виведення з аварійного стану даху. Ми просимо, щоб до трьох тижнів розробили цю документацію, хочемо, щоб на початок лютого ми вже мали нормальну документацію" – заявила Оксана Ткачук.

Крім цього, вона зауважила, що вся процедура обрання підрядника для ремонту даху повинна пройти у відкритих торгах через систему ProZorro, які триватимуть місяць. Тобто лише до початку березня Львівська ОДА зможе отримати довізльні документи та обрати підрядника, який відреставрує дах костелу.

"Тоді ми будемо мати підрядника, отримає дозвіл ДАБІ України і будемо їх просити зробити це в стислі терміни, хоча би 5 днів. Плануємо у березні місяці розпочати повноцінну реставрацію даху" – додала Оксана Ткачук.

Генеральний директор Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького Тарас Возняк розповів, що однією з причин, яка призвела до обвалу є те, що цей дах є не автентичним.

"Цей дах побудований у 1957-1958 році, нацисти у 1944 році вщент спалили цей монастир і ці дахи відновили за радянськими стандратами з коломийської черепиці, а автентичний дах на костелі був бляшаний і в десятки разів легшим, і від часу ці конструкції просто не витримали. 

Крім цього за його словами двох об'єктів, які знаходяться в костелі складає по 5 мільйонів доларів, відтак вартість всіх експонатів, які знаходяться всередині костелу значно перевищує вартість самого приміщення.

Нагадаємо, 3 січня цього року біля Олеського замку обвалилася частина даху колишнього костелу Капуцинів. Це пам’ятки архітектури національного значення, де розташоване фондосховище Львівської національної галереї мистецтв.

Додамо, у листопаді 2019 року Олеський замок визнали об’єктом культурної спадщини.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.