Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

Євген Черняк

ліга

Середа, 4 березня 2020, 16:10

Український ринок горілки лихоманить від Черняка

Євген Черняк

Журналісти провели розслідування корупційних схем за участю високопосадовців на горілчаному ринку в Україні. 

Власник холдингу Global Spirits Євген Черняк, користаючись своїми зв’язками в уряді і податковій, блокує дію ринкових механізмів на ринку горілки в Україні через постійне підвищення мінімальної роздрібної ціни (МРЦ) на горілку, яка майже вдвічі перевищує її собівартість, а також через організацію провокацій збоку податкової по відношенню до своїх конкурентів на ринку.

Про це пише в своєму розслідування сайт Антикор.  

На думку голови Асоціації постачальників торговельних мереж України Олексія Дорошенко, мінімальна роздрібна ціна є головною причиною створення тіньового ринку алкоголю. МРТ в Україні носить відверто антиринковий і антиконкурентний характер і призводить до банкрутства дрібних регіональних виробників.  Це довів Вищий адміністративний суд України, скасувавши в 2016  році Постанову КМУ про МРЦ.

Однак з ініціативи Черняка і за підтримки міністра фінансів Оксани Маркарової, яка стверджує, що  МРЦ має позитивне значення для галузі та призводить до зростання надходжень податку на прибуток і ПДВ від великих виробників алкоголю, його дія постійно пролонговується. На томість документи і розрахунки, які наводить видання, показують, що підприємства, які входять до холдингу Global Spirits, а це ЛГЗ «Хортиця», ПрАТ «Одеський коньячний завод» та ТОВ «Українська Дистрибуційна компанія», практично не сплачують в державну казну податок на прибуток, а ПДВ, яке поступило від них, є значно заниженим по відношенню до  обороту.

«Віджавши собі за допомогою МРЦ 25% горілчаного ринку України, спираючись на Оксану Маркарову, Черняк відверто мінімізує платежі з податку на прибуток і ПДВ, хоча ці два податки закладені в розрахункову величину МРЦ і поступають на рахунки горілчаних компаній Черняка, в ціні пляшки горілки, повинні транзитом йти в бюджет», – стверджує видання.

«Все, що дає МРЦ, йде в особисті кишені Черняка і нечистим на руку чиновникам, готовим прикривати таку роботу його алкогольного холдингу», – припускають журналісти.

Черняку, за сприяння Маркарової, минулого року вдалось також добитись контролю над ДП Укрспирт та призначення Романа Гнатюка  на посаду керівника підрозділу податкової, на який покладено державний контроль за ринком спирту і міцного алкоголю.

 «Сьогодні Гнатюк,  зневажаючи законами, роздає команди своїм співробітникам, про організацію провокацій щодо горілчаних заводів з метою позбавлення їх виробничих ліцензій. Виробники лікеро-горілчаної продукції, які хоч частково намагаються конкурувати з продукцією Черняка на полицях магазинів в легальному сегменті ринку, знаходяться в зоні ризику і під реальною загрозою позбавлення ліцензій», – наголошує видання.

Крім того, Укрспирт на тіньовий ринок постачає «1-1,5 млн літрів нелегально виробленого спирту, з якого виготовляється нелегальна горілка, яка знаходить свого споживача під ніжною опікою Гнатюка-Черняка-Маркаровой».

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.