Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

нардепи з Львівщини

Четвер, 7 травня 2020, 15:42

Майже всі львівські нардепи проголосували за страхові виплат виплати медикам

нардепи з Львівщини

Верховна Рада прийняла закон про страхові виплати медикам, що борються з коронавірусом.

Сьогодні, 7 травня, Верховна Рада прийняла законопроект "Про внесення змін до статті 39 ЗУ "Про захист населення від інфекційних хвороб" (щодо додаткових гарантій прав медичних та інших працівників, зайнятих у сфері захисту населення від інфекційних хвороб, та членів їх сімей).

Законопроект підтримали 340 народних депутатів.

Відтак, закон передбачає запровадження страхових виплат медикам, що борються з коронавірусом:

- у разі встановлення групи інвалідності протягом одного року, що настала внаслідок захворювання коронавірусом, за умови, що таке захворювання пов'язане з виконанням професійних обов'язків в умовах підвищеного ризику зараження, залежно від встановленої працівнику групи інвалідності та ступеня втрати професійної працездатності, але не менше, ніж 300-кратному розміру прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року;

- у разі смерті працівника державного або комунального закладу охорони здоров'я або державної наукової установи, який виконує професійні обов'язки в умовах підвищеного ризику зараження збудниками інфекційних хвороб – у 750-кратному розмірі прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року;

- у разі інфікування працівника державного або комунального закладу охорони здоров'я або державної наукової установи, який виконує професійні обов'язки в умовах підвищеного ризику зараження збудниками інфекційних хвороб, страхова виплата призначається і виплачується працівникові протягом одного місяця з дня виникнення права на страхову виплату. У разі смерті такого працівника страхова виплата призначається і виплачується разово та в рівних частинах членам сім’ї, батькам та утриманцям померлого працівника протягом одного місяця з дня виникнення права на страхову виплату.

Також закон визначає, що у разі смерті лікаря державного або комунального закладу охорони здоров'я через інфікування коронавірусом під час дії карантину, то такий медик прирівнюється за своїм статусом до військовослужбовця, який проходив військову службу, смерть якого настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювання, пов’язаних з виконанням обов’язків військової служби.

З львівських нардепів законопроект підтримали: Орест Саламаха (Слуга народу), Ростислав Тістик (Слуга народу), Святослав Юраш (Слуга народу), Андрій Герус (Слуга народу), Остап Шипайло (Слуга народу), Ірина Верещук (Слуга народу), Мар'ян Заблоцький (Слуга народу), Євген Петруняк (Слуга народу), Юрій Камельчук (Слуга народу), Юрій Загородній (Опозиційна платформа – За життя), Микола Величкович (Європейська Солідарність), Михайло Бондар (Європейська Солідарність), Степан Кубів (Європейська Солідарність), Андрій Лопушанський (Європейська Солідарність), Софія Федина (Європейська Солідарність), Олег Синютка (Європейська Солідарність), Андрій Парубій (Європейська Солідарність), Микола Княжицький (Європейська Солідарність), Тарас Батенко (За майбутнє), Ярослав Дубневич (За майбутнє), Олена Кондратюк (позафракційна), Михайло Цимбалюк (Батьківщина), Андрій Кіт (Довіра), Павло Бакунець (Довіра), Святослав Вакарчук (Голос), Роман Лозинський (Голос), Ярослав Юрчишин (Голос), Ярослав Рущишин (Голос), Галина Васильченко (Голос), Наталія Піпа (Голос).

Були присутні у залі, але не голосували: Тарас Козак (Опозиційна платформа – За життя).

Нагадаємо, сьогодні Верховна Рада запровадила додаткові заходи для підвищення соцзахисту медиків, а раніше у МОЗ наголосили, що доплати лікарям, які працюють з коронавірусом, є відповідальністю виключно місцевої влади. 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.