Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

пункт пропуску

П'ятниця, 15 травня 2020, 14:14

Через коронавірус перекази заробітчан з Польщі до України можуть впасти на 30%

пункт пропуску

За словами експертів це загрожує втратою близько 4 мільярдів доларів валютних надходжень у 2020 році.

Про це повідомляє "Українська правда".

Скорочення грошових переказів з Польщі до України через наслідки пандемії може сягнути 30%, що загрожує втратою близько 4 мільярдів доларів валютних надходжень у 2020 році. Таку оцінку озвучив головний економіст Польської федерації підприємців Лукаш Козловські, повідомляє аналітичний центр CASE Україна.

За оцінками польських економістів приблизно 12% українських заробітчан залишили Польщу під час карантину, однак, враховуючи сезонних працівників, яких погано обліковує офіційна  статистика, ця кількість є вищою.  

При цьому агросектор не був лідером по залученню українських працівників. Найбільше українських мігрантів працюють в промисловому секторі, будівництві, транспорті та підтримуючих сервісах і мають постійне працевлаштування. Промисловість та будівництво показують відносну стабільність по кількості українських працівників.

Якщо рівень безробіття перевищуватиме 10%, то українцям буде важко працевлаштуватись в Польщі на постійну (а не сезонну) роботу. Як наслідок, за оцінкою Козловські скорочення грошових переказів з Польщі до України через наслідки пандемії може сягнути 30%.  

Польща приймає до 2 млн українських заробітчан на рік.  Це основна група українських працівників закордоном, що сформувала 12.9 млрд дол переказів у 2019 році.  Як зазначають польські експерти, Польща є більш відкритою для сезонних та циклічних працівників, і поки не готова активно надавати

Ще 17 березня майже 2 тисячі українців не змогли виїхати з Польщі, а з 15 березня Польща заборонила в’їзд іноземців до країни у зв’язку з поширенням коронавірусу.дозволи на постійне проживання.   

Додамо, 4 травня уряд прийняв рішення продовжити карантин в Україні, який запровадили з 12 березня, до 22 травня, проте скасував декілька заборон.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.