Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

архів львівського неофіційного мистецтва

UU#Lviv

Вівторок, 30 червня 2020, 17:30

У львівського неофіційного мистецтва з'явиться сайт-архів

архів львівського неофіційного мистецтва

Восени на сайті е-архіву Ukrainian Unofficial представлять розділ, який буде присвячений львівському неофіційному мистецтві UU#Lviv.

Про це повідомляють організатори проєкту.

UU#Lviv – архів львівського неофіційного мистецтва буде представлено восени окремим розділом на існуючому сайті електронного архіву Ukrainian Unofficial.

За словами організаторів проєкту, що реалізується командою аукціонного дому "Дукат" (Київ) за підтримки Українського культурного фонду, UU#Lviv присвячено альтернативній художній культурі Львова від доби Відлиги до Перебудови (1950-1980 рр).

(Роман Петрук. Пара. 1960-ті. Власність автора)

Проєкт представить аналітичну записку та презентує 16 профайлів (особистих сторінок) таких майстрів як Євген Лисик, Роман Сельський, Маргіт Сельська, Богдан Сорока, Зеновій Флінта, Богдан Сойка, Олександра Цегельська, Роман Петрук, Олег Мінько, Карло Звіринський, Олександр Аксінін, Енгеліна Буряковська, Ігор Боднар, Генрієтта Левицька, Петро Маркович, Леопольд Левицький на сайті проєкту.

(Петро Маркович. Композиція. 1960. Зібрання Національного музею у Львові ім. А.Шептицького)

У процесі роботи буде досліджено не тільки творчість окремих майстрів, а й неформальні мистецькі кола, їх діяльність і вплив на подальший розвиток української культури. Куратором проєкту виступить відомий львівський мистецтвознавець, автор численних праць, присвячених галицькому модернізму, Богдан Мисюга.

(Карло Звіринський. Бляха. 1959. Приватне зібрання)

"Команда проєкту UU#Lviv прагне привернути увагу до проблематики української художньої культури означеного періоду, продемонструвати дуалістичність мистецького процесу пізньорадянської доби та висвітлити маловідомий спадок знакових художників, що працювали в царині неофіційного мистецтва" – йдеться у повідомленні.

(Генрієтта Левицька. Портрет. 1960-ті. Зібрання галереї Артсвіт)

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.