Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

Львівська область

Четвер, 6 серпня 2020, 11:10

На Львівщині продовжують працювати 34 російські компанії

Львівська область

У Львівській області на шостому році російсько-української війни продовжують роботу 34 російські компанії. 

Про це повідомляє портал YouControl.

Львівська область абсолютний лідер серед західних областей щодо роботи філій російських компаній, яких в області, за даними YouControl, зареєстровано 34.

У системі YouControl з'явились дані з російських реєстрів. Експерти дослідили, як змінювалась картина співпраці між українськими та російськими компаніями протягом останніх років та яка ситуація зараз.

Попри військові дії між Україною та Росією та численні санкції, запроваджені проти російських компаній в Україні, а також обмежень на роботу українських компаній в Росії, багато українських компаній залишаються пов’язаними з Росією. Вони або належать росіянам, або ж самі є засновниками підприємств у Росії.

Наскільки тісно українські компанії продовжують співпрацювати з Росією? Як ця ситуація змінилась за останні роки? Які області мають найбільше компаній зі зв’язками з Росією? Про це та більше в нашому дослідженні.

Дані російських реєстрів уже доступні в системі YouControl. Кожен легко може перевірити, чи пов’язана та чи інша українська компанія з Росією та переглянути досьє російської.

Російська присутність в Україні

Дані російського Єдиного реєстру юридичних осіб (ЕГРЮЛ) показують, що в Україні працює відносно небагато філій російських компаній ‒ лише 104. Однак, філії ‒ не єдиний тип зв’язку, який може існувати між компанією в Україні та Росією. За даними Єдиного державного реєстру України (ЄДР), в червні 2020 в Україні працювало 12 970 компаній, які мали російських засновників або бенефіціарів. При цьому, із реєстру видно, що компанії здебільшого не були сконцентровані в руках маленької кількості російських компаній чи громадян: 12 563 унікальних людей чи компаній із Росії мали частку в українських компаніях. Оскільки в деяких компаніях могло бути декілька російських бенефіціарів, а окремі люди можуть бути бенефіціарами в декількох компаніях, всього станом на червень 2020 було 16 844 зв’язків між українськими компаніями та російськими власниками. Разом з тим, в основному російські компанії чи особи є міноритарними акціонерами: лише в 7 022 випадках частка російської власності становить понад 50%, а у 2 301 випадку їх частка складає менше ніж 25%. При цьому, у 2 308 випадках інформація про частку взагалі відсутня.

Тоді як в 14 122 бенефіціарними власниками чи засновниками є фізичні особи, у 2 722 ‒ це юридичні особи (компанії, громадські організації чи російська держава). Однак, в 177 випадках кінцевими бенефіціарами записані юридичні особи, що суперечить українському законодавству.

Дослідження Центру економічної стратегії на основі бази даних Orbis щодо російської економічної присутності в Україні показує, що якщо враховувати справжніх, а не номінальних бенефіціарів, у 2018 році в Україні працювало 1 553 компанії з російськими бенефіціарами з часткою власності більше за 25%. Варто зауважити, що враховувались лише ті компанії, в доступній фінансова звітність. Їх загальний обсяг активів становив 8,7 млрд доларів – це близько 2% від активів усіх українських компаній, виторг – 8,8 млрд доларів ‒3% від усіх українських компаній. В російських компаніях працювало 102 тисячі українців, що становить близько 2% від усіх найманих працівників в Україні.

Географія російської присутності в Україні

У яких областях найбільше російських компаній? І як змінилась географія російського економічного сліду в Україні за останні роки?

Спираючись на дані дослідження Центру економічної стратегії, можемо дати відповіді на ці питання. Рисунок 2 показує кількість російських компаній за областями, а Рисунок 3 показує, у скільки разів змінився обсяг російських активів в областях. Відповідно до рисунка 2, російські компанії переважно сконцентровані в Києві з великим відривом. Це не дивно, адже в Києві зареєстровано загалом більше компаній. Якщо дивитись на регіони, то найбільше компаній зареєстровано на Східній Україні:

• у Харківській області (104 компанії);

• в Одеській області (94 компанії);

• у Дніпропетровській області (76 компаній);

• у Запорізькій області (58 компаній), а також у Київській області (75 компаній).

Рисунок 2. Розподіл російських компаній за областями

Рисунок 3 показує, що за останні 10 років російська присутність на Західній Україні впала (окрім Закарпатської області), а зросла найбільше в Закарпатській, Сумській, Черкаській, Кіровоградській та Чернігівській областях. Але це не обов’язково свідчить про систематичне збільшення російської присутності: наприклад, в Закарпатській та Черкаській областях ключовим чинником було придбання російською компанією місцевого обленерго.

Рисунок 3. Зміна російської присутності в областях України

Ексгенеральний директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко вважає, що тільки ринок капіталу може допомогти справді знизити російський вплив в Україні.

"Для того, щоб зменшити російський вплив в Україні, потрібно зменшити вплив російських інституцій, а для цього потрібно запропонувати альтернативу. Така альтернатива є ринок капіталу. Успіхи в газовій сфері це демонструють. В центрі всіх запроваджених реформ були не політики, а ринок", – каже Юрій Вітренко.

Українська присутність в Росії

Не лише російські компанії створюють свої представництва та відкривають компанії в Україні ‒ деякі українські компанії також ведуть бізнес в Росії. Ми проаналізували дані російського реєстру (ЕГРЮЛ), щоб подивитись, скільки українських компаній ведуть бізнес в Росії, в яких галузях вони найбільш активні та з яких регіонів походять: 618 українських компаній є засновниками російських компаній або некомерційних організацій (НКО). З них 592 активні. Якщо не включати компанії, що знаходяться в Криму або Донецькій чи Луганській областях, залишаються 464 українських компаній (із них 444 активних).

Разом з тим, варто зауважити, що наші дані включають не лише відкриття бізнесу в Росії, але й членство в міжнародних організаціях, асоціаціях чи НКО, що зареєстровані в Росії. Так, Рисунок 4 показує, що НКО ‒ це перша за популярністю сфера діяльності, в яких українські компанії засновують представництва в Росії. В НКО входять благодійні фонди, асоціації, які об’єднують компанії, що працюють в певному секторі тощо. Станом на червень 2020, 104 українські компанії або громадські організації були засновниками працюючих російських НКО.

Якщо не брати до уваги НКО, найбільше українські юрособи засновують компанії в Росії у таких сферах:

• операцій з нерухомим майном (89 компаній);

• оптової торгівлі (73 компанії);

• будівництва (44 компанії);

• тимчасового розміщення харчування (36 компаній).

Економістка Центру економічної стратегії Дарія Михайлишина говорить, що інколи в українських компаній немає іншого вибору, окрім як продовжувати постачати свої товари в Росію. Особливо в таких галузях, як металургія, де ланцюги виробництва були зав’язані на Росію ще з часів Радянського Союзу і ця залежність зберігається і досі.

Рисунок 4. Сектори, в яких українські компанії відкривають юрособи в Росії

Українські організації з яких регіонів найбільше відкривають юрособи в Росії?

Найбільше юросіб, які засновують компанії в Росії, з Києва (210 компаній), що логічно як для столиці. Відносно багато компаній із Південно-Східної України є також засновниками юросіб в Росії. Таких компаній налічується:

• 70 в Криму;

• 56 в Донецькій області;

• 55 в Харківській області;

• 48 в Дніпропетровській області;

• 30 в Запорізькій області.

При цьому на Західній Україні майже відсутні компанії, що є засновниками юросіб в РФ:

• у Львівській їх 5;

• в Рівненській ‒ 4;

• в Чернівецькій ‒ 3;

• в Хмельницькій ‒ 2;

• в Івано-Франківській, Волинській, Тернопільській та Закарпатській областях лише по одній такій компанії.

Рисунок 5. Компанії з яких регіонів співпрацюють з Росією найбільше

Загалом, дослідження показує, що хоча російська присутність в Україні дещо скоротилась за останні 10 років, багато російських компаній продовжують функціонувати в Україні. При цьому, російські компанії розташовані переважно в Києві, а також на Східній Україні. Українські компанії також продовжують вести бізнес в Росії, будучи як членами російських НКО, так і засновниками комерційних організацій в Росії. Як і з присутністю російських компаній в Україні, тут також найбільш пов’язаними з Росією є компанії із Східної України.

“Наскільки етичною є співпраця з країною-агресором кожна українська компанія вирішує самостійно. Звісно, така діяльність наражає на репутаційні ризики. Щодо юридичних ризиків, то вони можуть виникати у випадку, коли юрособи або пов'язані із ними фізособи, котрі представляють їх інтереси, знаходяться під українськими або міжнародними санкціями”, ‒ зауважує Данило Глоба, заступник директора YouControl з юридичних питань.

Як дізнатись в YouControl досьє російської компанії?

Дані російських компаній доступні користувачам системи YouControl і чат-ботів YouControlBot. Надходять в систему YouControl з реєстрів Федеральної податкової служби (ЕГРЮЛ/ЕГРИП) РФ.

Досьє містить такі відомості:

реєстраційні дані;

статус юрособи;

керівники;

бенефіціари;

статутний капітал;

види діяльності;

наявність ліцензій;

філії та представництва;

історія (записи в ЕГРЮЛ про зміни компанії).

Перевірка партнерів в російських реєстрах допоможе виявити зв'язки між українськими фізичними особами та фірмами з РФ, дізнатися кінцевих бенефіціарів, уникнути ризиків в роботі з митницею, податковою, органами експортного і валютного контролю.

 

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.