Зміст статті

25 серпня 2020Кирило Cолтис

Потішна Варта Коломойського

Лідер Варти Ігор Зінкевича пов'язаний через УКРОП з Коломойським і Садовим.

П'ять останніх років Ігор Зінкевич був тісно інтегрований в середовище львівського УКРОПу – партії, афілійованої до скандально відомого олігарха Ігоря Коломойського.

Саме УКРОП у 2015 році висунув Зінкевича в кандидати Львівської міськради, а також підтримав його кандидатуру на посаду міського голови Львова. Ті вибори Зінкевич програв, і наразі він залишається членом фракції УКРОП у Львівській міській раді. Серед помічників депутата Зінкевича можна зауважити: дружину колишнього лідера УКРОПу Тараса Батенка – Катерину, її родичку Оксану Кобрин, дружину депутата-укропівця Любомира Босаневича – Лілію. А ще наближеного до УКРОПа й Тараса Батенка псевдожурналіста Олега Радика.

Фракція УКРОП у Львівській міськраді маленька (лише п'ять депутатів). Хто всі ці люди – не знає навіть Вікіпедія. Але, наприклад, побратим Зінкевича Любомир Босаневич запам'ятався низкою гучних корупційних скандалів, які пов'язані з виділенням землі під забудову. Так, у травні 2019 року депутатка Гвоздович звинуватила Босаневича у корупції, тому що той був автором чотирьох проєктів ухвал щодо виділення безкоштовних ділянок для ОСББ. Гвоздович емоційно заявила "Як вам не соромно?" та запропонувала колезі скласти мандат. А вже влітку 2020 року стало відомо про причетність Босаневича до виділення землі незаконним забудовникам на вулиці Малоголосківській. Проте Босаневич так і не склав депутатський мандат.

Не зробив того й Зінкевич, який ще до завершення своїх депутатських повноважень створив нову партію. У той час як весь Львів прикрашений сіті-лайтами з Зінкевичем – лідером Варти, сам Зінкевич все ще вважається у Львівській міськраді укропівцем. Задля справедливості варто відзначити, що Ігор Зінкевич не був членом партії УКРОП, він дистанціювався від УКРОПу лише тоді, коли  зрозумів, що рейтинги цієї партії ніколи не наблизяться до прохідного бар'єра. На парламентських виборах 2019 року Зінкевич балотувався вже як самовисуванець. Тоді ж він віддячив і Тарасові Батенку, коли публічно підтримав його кандидатуру на виборах в іншому окрузі.

Головний "вартовий Львівщини" підтримав кандидатуру Тараса Батенка на виборах до парламенту. "В останні години перед "днем тиші" я хочу висловити слова підтримки тим, кого я вважаю гідними кандидатами на виборах до Верховної ради. Один з тих, кого я хочу підтримати – це Тарас Батенко", – повідомляв Золочів.нет.

Тарас Батенко – політик з найближчого оточення Коломойського. Туди він потрапив завдяки протекції свого кума Олександра Лазорка. Останній свого часу очолював ВАТ "НПК "Галичина", яке підконтрольне групі "Приват", що пов'язана з Ігорем Коломойським. У січні 2009 року Лазорка призначили заступником керівника правління ВАТ "Укртранснафта", а історик Тарас Батенко став заступником, а згодом й директором львівської філії "Магістральних нафтопроводів "Дружба". У Коломойського давній інтерес до Львівщини та Львова: НПК "Галичина" (на базі якої створили виробництво патронів), частка у ФК Карпати, нафтопровід Дружба тощо. 

"Коломойському не потрібно переїжджати до Львова. Він уже у Львові – в особі Андрія Садового", – свого часу заявив журналіст Остап Дроздов.

Тому не варто дивуватись, якщо представники Варти на чолі з Ігорем Зінкевичем, які можливо потраплять до Львівської міськради на цьогорічних виборах, увійдуть (як і фракція УКРОП) до переліку партій, якими реально керуватиме львівський олігарх Андрій Садовий. Нагадаємо, чинний міський голова Садовий на цих виборах також намагається завести до Львівської міськради своїх представників в лавах партії львівських чиновників Самопоміч, псевдоопозиційної Української Галицької партії, а також під брендом партії Голос.

Невипадково Львовом ширяться чутки про те, що серед фінансистів партії Варта є не лише колишні високі чини у правоохоронних органах, але й відомі львівські бізнесмени, які наближені до Андрія Садового.


фото: Фб Варта

Автор: Кирило Cолтис

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.