Зміст статті

26 жовтня 2020Ксенія Савчук

Fata Morgana Куровицької ОТГ

Сьогодення села Куровичі у словах та картинках.

Щоб завершити історію з формуванням Глинянської ОТГ кореспондент Варіантів відвідав село, яке найдовше чинило опір входження до Глинянської ОТГ та покладало надії на створення власної об'єднаної територіальної громади – Куровицької ОТГ.

Село Куровичі розташоване за 34 кілометри від Львова у Золочівському районі. Після 25 жовтня Куровичі приєднають до Глинянської ОТГ. Село розкинулось по обидва боки вздовж траси Тернопіль-Львів. Зі Львова дістатись до Куровичів дуже  просто, оскільки приміські автобуси у напрямку Золочева та Перемишлян їдуть транзитом через село новою дорогою. Перша згадка про Куровичі датована ще 1400 роком.

У Куровичах станом на 2017 рік мешкає 1355 осіб. До Куровицької сільської ради, окрім села Куровичі, входять ще два значно менші села – Солова та Печенія з населенням 159 та 309 осіб відповідно.

З менших сіл діти відвідують Куровицьку ЗОШ І-ІІІ ступенів, і за словами директорки школи Олександри Йосипівни Долинюк у школі навчаються 226 дітей. Школа має все технічне забезпечення та цього року їй ще придбали новий автобус "Школярик".

Навпроти школи знаходиться садок, який відвідують 50 дітей. Приміщення садочку у 2006 році, під час паювання майна колишніх сільгосппідприємств, передали на баланс сільської ради, однак, реконструкцію розпочали лише у 2010, а  в експлуатацію приміщення ввели у 2012 році.

У центрі також знаходиться радянський пам'ятник, який встановили на честь 116 загиблих радянських воїнів, які загинули 22 червня 1944 року під час визволення села від  нацистів.

У 1989 році на місці старої церкви та цвинтаря за кошти громадськості села збудували пам'ятник Тарасу Шевченку – молодий Шевченко у Куровичах абсолютно інакший, ніж його звичні кам'яні постаті.

У селі охайно. Територія сільської ради хоча й невеличка, але прибрана, акуратний ремонт фасаду, обгороджена живоплотом.

На території співіснують три церковні громади – римо-католицька, греко-католицька та православна. Коли виходиш з автобуса, то відразу помічаєш костел святого Антонія, також є церква святого Миколая (УПЦ) та церква Благовіщення Пресвятої Богородиці (УГКЦ). Території церков добре облагороджені, вхід до греко-католицької та православної церкви прикрашають красиві брами з дзвонами. На жаль, інтер'єри храмів я не могла побачити, оскільки вони були зачинені.

У селі розвинена інфраструктура, є заклади громадського харчування та магазини промислово-господарського спрямування. Приємно вразило також те, що біля одного з магазинів знаходиться пункт зарядки для електромобілів.

Також у селі є амбулаторія сімейної медицини, яка за словами директорки Валентини Онуфрієвої, обслуговує дві з половиною тисячі пацієнтів. На подвір'ї медзакладу припаркований  автомобіль Renault Duster. Його передали на баланс амбулаторії у березні цього року для обслуговування потреб громади, також діє приватний стоматологічний кабінет.

Куровичі дуже довго відстоювали своє право на утворення самостійної ОТГ, але як каже приказка "як бідному женитися, то й ніч коротка", і в Кабміні вирішили що самостійно себе забезпечувати громада не зможе. З 2015 року громада проводила слухання, регулярно перекривала рух транспорту на трасі Львів-Тернопіль, приїжджала з пікетами під Львівську обласну раду, і, за словами сільського голови Куровичів Володимира Чорнописа, "перевели тонни паперу в органи різної інстанції" з надією створити власну ОТГ.

Згідно з планом у Куровицьку ОТГ мали увійти три сільські ради: Куровицька, Словітська та Підгайчиківська. Однак не сталось. На запитання щодо перешкод для утворення ОТГ Володимир Чорнопис зі зовнішніх причин називає відсутність підтримки з боку Золочівської районної ради та голови Золочівської районної адміністрації, а також нехтування звернень громади народними депутатами. З внутрішніх причин – це пасивність громади тих сіл, які мали б приєднатись до Куровичів.

"До останнього було відомо, що староста села буде виборною посадою, гадаю, що була надія в сільських голів на те, що їх все одно виберуть, однак тепер все змінилося, і старосту нині призначатиме голова ОТГ", – ділиться Олег Чорнопис. І додає, що якщо його оберуть головою Глинянської ОТГ, то старост він обиратиме лише після громадських слухань.

На момент приїзду, сільський голова Володимир Чорнопис відмовився розмовляти зі мною, аргументуючи це тим, що мусить налагодити документацію до початку опалювального сезону в дитячому садочку, однак під час телефонної розмови відповів на всі запитання.

Враження, яке склалось від візиту у Глиняни та після відвідин Куровичі, абсолютно протилежне, і від сільського та міського голови також. Варто додати, що обидва у владі перебувають дві каденції, і обидва мають амбіцію очолити Глинянське ОТГ. Обидва: Ігор Шульга та Володимир Чорнопис перетворились на земельних феодалів за період свого головування. Про декларацію пана Шульги Варіанти писали, а тепер розповімо про Володимира Чорнописа.

Згідно з декларацією за 2019 рік, Володимир Чорнопис володіє будинком у селі Куровичі (101,2 кв.м), невеличкою квартирою у Львові (21 кв.м) та земельними ділянками, які отримував протягом 2012 та 2014 років (розміром 2.5 га, 2. 015 га, 1.78 га та 23 гектари). Загалом сільському голові на території Куровицької сільської ради належать понад 29 гектарів землі, які він здає в оренду рівнененській агрофірмі "Райз-Захд".

З цікавого, Володимир Чорнопис був тренером місцевої футбольної команди "Колос", чим він і хвалиться, однак, цьогоріч він розпустив команду через пандемію коронавірусу. За декілька днів у межах однієї ОТГ об'єднають абсолютно різні погляди на розвиток, а перший новий голова зустрінеться з надскладним завданням: так збалансувати бюджет громади, щоб не латати проблеми сьогодення, а дійсно забезпечити цілісний прогрес для кожного села.

На території села немає аптеки. Чорнопис пояснює, що приміщення, де мала б бути аптека, перебуває на балансі Золочівської районної ради, і вже вісім років відбуваються перемовини, щоб повернути приміщення на баланс сільської ради. З амбіцій, Чорнопис бачить у тому ж приміщенні центр екстреної медичної допомоги, який буде практичним через свою близькість до траси. Однак, після завершення каденції сільського голови, село буде без аптеки та з недобудом Народного дому. Як зазначив Чорнопис, кошторис розширення приміщення Народного дому сягає майже 900 тисяч гривень з бюджету громади села.

"Щоразу напередодні виборів кандидати у народні депутати пропонують якусь допомогу, наприклад, вікна купити, однак, ми звикли розраховувати на власні сили та не бути нікому винним", – додав Чорнопис.

Не все у селі так добре, як спершу здається. Не вся інфраструктура у Куровичах зроблена, але, як зазначає Чорнопис, вона не на балансі сільської ради. Наприклад,  у самому центрі стоїть двоповерхове приміщення, яке залишилось у наслідок розпаювання, і яке перебуває на балансі фірми, яка має стосунок до тимчасових опонентів Чорнописа на цих виборах. Подібне стосується також спільного приміщення Укрпошти та Укртелекому: стара похила хатка при дорозі у кущах.

Як зазначив, Чорнопис цьогоріч бюджет села сягає майже 9 мільйонів, і каже, що могло б бути більше завдяки малим приватним підприємствам трьох фермерських господарств та двох агрохолдингів, що працюють на території. Чорнопис додає, що він не є прихильником роботи агрохолдингів, які використовують землі без створення додаткових можливостей для громади. Чорнопис додає, що більша кількість агропідприємств на території також створює між ними конкуренцію, і таким чином, вдалось підняти орендну плату за землю до 10% від нормативно грошової оцінки на рік.

"Підприємцям подобається, коли є якісь результати, і вони починають працювати відкрито, офіційно працевлаштовувати робітників та платити податки", – зазначив Чорнопис.

‌Зі своєї передвиборчої програми Володимир Чорнопис обіцяє зберегти робочі місця, а також, у випадку свого обрання, відремонтувати дороги. За межами Куровичів питання справді гіперактуальне.

"80% доріг на території Куровицької сільської ради відремонтовані або робить підсипка доріг щебенем, оскільки бюджети сіл не настільки великі", – наголосив Чорнопис.

Справді, траса має європейське покриття, що дуже впливає на якість життя у самих Куровичах, однак дорога до школи та бічні вулички мають дорожнє покриття зі щебенем, а тому після дощу там робиться каша з болота, де пасуться гуси.

"Їздимо всюди, крім Глинян", – кажуть мешканці Куровичів. Я їх розумію. Налагодити контакт між центром у Глинянах та Куровичами за такої пародії на дорогу й справді буде особливо важко. Розташування Куровичів позитивно впливає і на сальдо міграції, яке має позитивний приріст, на відміну від Глинян, а також й на активність громади.

Чорнопис і Шульга – це господарники-антагоністи: два баранці на містку десятирічної довіри місцевих мешканців, і обидва мають шанс втопитися, тому що: а) місток довіри таки під ними трісне, б) один іншого не пропустить. Бажаю мешканцям села Куровичі знайти у бюлетені кандидата, який не розраховуватиме не декаду правління, а покаже ефективність з першого дня на посаді голови Глинянської ОТГ, без намагання розчинити самобутність села Куровичі.

P.S. Перші результати виборів 25 жовтня вказують на те, що саме сільський голова Куровичів Володимир Чорнопис стане головою Глинянську ОТГ.

Автор: Ксенія Савчук

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.