Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Львівська міськрада

Понеділок, 30 листопада 2020, 13:15

У Львові чергова політична криза: ТВК знову просить провести сесію Львівської міськради (оновлено)

Львівська міськрада

Львівська міська ТВК звернулась одночасно до Львівської міськради і Тимчасової президії міськради з проханням провести чергову сесію Львівської міськради. 

"3 грудня відбудеться засідання Львівської міської ради, на якому буде оголошено рішення щодо обрання та реєстрації Львівського міського голови та частини депутатів. Сьогодні отримали відповідне звернення від міської ТВК", – повідомив начальник управління "Секретаріату ради" Львівської міськради Юрій Лукашевський.

ТВК у зверненні до Тимчасової президії міськради, яке є в розпоряджені Варіантів, натомість пропонує скликати сесію без вказівки дати і часу. 

Тим самим у Львові виникла чергова політична криза. Адже, як стверджують представники депутатської більшості, після 24 листопада, коли була проведена установча сесія Львівської міськради, право призначати дату проведення чергової сесії набула Тимчасова президія. Ініціатива ж ТВК  означає, що сесія 24 листопада була незаконною. До сьогодні жодної інформації про її проведення немає на офіційному сайті Львівської міськради.

Юрист фракції ВО "Свобода" Юлій Рудницький у соціальних мережах повідомив: "Шановні журнвлісти, інформація недостовірна. Пленарне засідання, станом на сьогодні, може призначити лише тимчасова Президія. ТВК вже скликала сесію і більше не є суб'єктом скликання наступних сесій чи засідань".
 
Член тимчасової президії Любомир Мельничук повідомив: "Сьогодні відбудеться засідання тимчасової президії, де буде визначено час, місце та порядок денний чергового пленарного засідання ЛМР. Про наслідки засідання ми обов'язково повідомимо громадськість та представників ЗМІ".

Представник "Опори" Тарас Радь в коментарі Варіантам розповів:

"Якщо припустити, що хтось з учасників політичного процесу у Львові не визнає сесію, яка відбулась 24 листопада, як установчу, то ми знову матимемо скоріше політичний конфлікт, а не правовий. Є три варіанти виходу з нього: або політичний компроміс, або певна традиція, або ж за рішенням суду. Але компромісу поки не видно,  судового рішення поки нема, а традиція не сформована. Тому сказати достеменно, які це матиме наслідки, наразі важко.

У законодавстві не прописано детально, як має відбуватись установча сесія. Всі учасники політичного процесу посилаються на закон, але там не знаходять відповіді, бо ці питання в ньому не прописані. Наприклад,  висувався аргумент,  що перша сесія має відбутись "не пізніше, ніж два тижні", однак, в законі чітко не зазначено від якого моменту. Що таке "оголошення результатів" – теж не зрозуміло що мається на увазі. У законі також ніде не прописано, що сесія має відбуватись виключно за участі як голови, так і всіх депутатів. Це нібито логічно, що міський голова, як головна посадова особа міста, мав би бути присутній на ній, однак, якщо про це не написано, то можна і без нього.

Черговий нюанс пов’язаний з Виборчим кодексом – це розходження по часових рамках. Факт, що є другий тур виборів міських голів  вже завідомо унеможливлює їхню участь в установчій сесії  за умови, якщо депутати не хочуть відкладати її проведення. Бо депутатів обрали у першому турі, а до другого туру йде три тижні на організацію і проведення другого туру, то об’єктивно часові рамки розходяться. Стає очевидним, що процедуру проведення установчої сесії треба більше формалізувати, бо у Законі дуже загально про це все сказано, однак, це є конфліктний момент.

Тому, повторюю, є  три варіанти: або політичний компроміс, або дотримання певної  традиції, ну або ж суд".

Нагадаємо, міський голова Львова Андрій Садовий оскаржив у суді проведення сесії міськради без нього 24 листопада. Однак суд ще не приступив до розгляду справи.

24 листопада відбулась установча сесія Львівської міськради, на який було обрано Тимчасову президію.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.