Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

археологічні роботи

lv.npu.gov.ua

Вівторок, 22 грудня 2020, 12:17

Поліція відкрила справу щодо знищення пам’ятки археології у Звенигороді

археологічні роботи

Грабіжники знищили розкоп археологів на городищі літописного міста Звенигород, поліція відкрила кримінальне провадження.

Про це повідомила прес-служба Головного управління Національної поліції у Львівській області.

Слідчі Пустомитівського відділу поліції розпочали досудове розслідування 

Вчора, 21 грудня, працівники "Інституту українознавства ім. І.Крип’якевича НАН України" повідомили правоохоронців, що у селі Звенигород Пустомитівського району невідомі зруйнували археологічну пам’ятку національного значення "Городище літописного міста Звенигород".

"Невідомі особи зруйнували частину археологічного розкопу в урочищі "Замок" на території пям’ятки археології національного значення "Городище літописного міста Звенигород". Поліцейські виявили численні руйнування у профілях на різній висоті, а також видовбані невідомими ями, які порушили цілісність культурних відкладів. Таким чином зловмисники зруйнували дерев’яні конструкції княжої доби кінця ХІ-початку ХІІІ століть" – йдеться у повідомленні.

"Це перші масштабні розкопки у Звенигороді за останні десятиріччя. Їх проводять на дитинці – найдавнішій та найбільш укріпленій частині княжої столиці, з якої починали розвивати місто та вели оборону. Попереду було найцікавіше: дослідження непорушеного шару XI -XII ст. Але прийшовши на розкоп, науковці побачили, що його просто знищили", – розповіла керівниця Історико-культурного заповідника "Древній Звенигород" Наталя Войцещук, передає рес-служба Львівської ОДА.

За цим фактом слідчі Пустомитівського відділу поліції відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 298 (Незаконне проведення пошукових робіт на об'єкті археологічної спадщини, знищення, руйнування або пошкодження об'єктів культурної спадщини) Кримінального кодексу України.

Санкція статті передбачає штраф від двох тисяч до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або обмеження волі на строк до трьох років, або позбавлення волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

Досудове розслідування триває.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.