Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

Музей народної архітектури і побуту у Львові імені Климентія Шептицького

Фб Музей народної архітектури і побуту у Львові імені Климентія Шептицького

Вівторок, 29 грудня 2020, 15:45

Студити будують каплицю у Шевченківському гаю за усного погодження Андрія Москаленка

Музей народної архітектури і побуту у Львові імені Климентія Шептицького

Будівництво каплички на території Музею народної архітектури і побуту у Львові імені Климентія Шептицького перетворюється на шкандаль.

Будівництво каплички, яку проводить Львівська Архиєпархія УГКЦ під проводом Синкела у справах монашества Юрія (Юстина) Бойка, на території Музею народної архітектури і побуту у Львові імені Климентія Шептицького (в народі Шевченківський гай), як стверджують працівники музею, відбувається без належних дозволів і погоджень. 

В охоронній зоні пам'ятки національного значення, церкви Святого Миколая з села Кривка, відбувається будівництво каплички. Будівництвом від Львівської Архиєпархії УГКЦ курує о. Юстин Бойко. На вимогу керівництва музею, а також згідно з чинним договором про співпрацю монастиря з музеєм, він не надав жодних дозвільних документів на проведення таких робіт.

Про це стало відомо з інформації, яку оприлюднили в соцмережах працівники музею. Попри неодноразові вимоги та доповідні керівництва музею, будівельні роботи були продовжені, зокрема, й 25 грудня, коли християни, які в літургійному житті живуть за григоріанським та новоюліанським календарями, святкували Різдво Христове. На чергову вимогу припинити будівельні роботи, о. Юстин Бойко заявив, що святкує Різдво 7 січня за юліанським календарем. А також звинуватив працівників музею в піарі.

На місці події був присутній директор Музею Роман Назаровець, який пояснив ситуацію  представникам поліції.

“Що до будівництва цієї каплиці, у нас є протокол засідання науково-методичної ради музею, в якому чітко вказано, що є три варіанти вирішення цього питання. Позиція музею була, перевезти сюди з села Тухля стару дзвіницю, яка вже не використовується і є пам'яткою дерев'яної архітектури. Також можливий варіант будівництва репліки історичної дзвіниці з села Кривка звідки і сама церква. Третій варіант був запропонований отцем Бойком, збудувати тут нову каплицю.

В протоколі вказано, що для цього необхідно отримати всі документи дозвільного характеру. Жодних документів нам не було надано. Напередодні я писав доповідну на ім'я заступника міського голови Андрія Москаленка, начальника управління культури Наталі Бунди та начальника управління охорони історичного середовища Лілії Онищенко, що на території далі проводяться роботи, хоча була усна домовленість з о. Юстином про припинення робіт до вияснення ситуації з міською радою”, – прокоментував директор музею Роман Назаровець.

Отець Юстин заявив поліцейським, які приїхали на виклик адміністрації музею: "Можете дзвонити до пана Андрія Москаленка, він в курсі справи", – розповіли журналістам в Нацполіції.

Отець Юстин повідомив поліції також, що керівництво Львівської міської ради є в курсі його будівництва. А також, що він має усний дозвіл на нього. Після його консультацій з заступником міського голови Львова Андрієм Москаленком, о. Юстин пообіцяв провести у понеділок, 28 грудня, пресконференцію на якій представить всі документи на будівництво.

"Це буде спільна пресконференція між містом та єпархією. Від міста на ній буде присутній Андрій Москаленко”, – повідомив отець Юстин Бойко. Обіцяна прес-конференція була анонсована, але так і не отримала офіційного підтвердження від ЛМР та не відбулась взагалі.

Натомість Юрій Бойко записав відео, в якому звинуватив музейників у намаганні вигнати Свято-Іванівську лавру з території музею, бо їх, мовляв, там не хочуть бачити.

Чиновники Львівської міськради не відреагували на будівництво, яке проводить УГКЦ на території підвідомчого ЛМР музею. Свято-Іванівська лавра, як запевняють працівники  музею, зобов'язана повідомляти та погоджувати з дирекцією музею всі плановані роботи, які проводить на об'єкті, який наданий їй в тимчасове користування.  На сайті Львівської міської ради розміщено перелік пам'яток архітектури містобудування історії Львова, згідно з яким об'єкт за адресою Чернеча гора, 1 є пам'яткою національного значення.

Відповідно до Закону "Про охорону культурної спадщини” “юридичні і фізичні особи, які завдали шкоди пам'яткам, їхнім територіям (у тому числі незаконним будівництвом), зобов'язані відновити пам'ятки та їхні території, а якщо відновлення неможливе - відшкодувати шкоду відповідно до закону".

Представники УГКЦ також не надали офіційних коментарів щодо цієї ситуації.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.