Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

пам’ятна дошка Кульчицькій

nasze-slowo.pl

Середа, 3 лютого 2021, 10:57

У Польщі знищили пам’ятну дошку українській художниці

пам’ятна дошка Кульчицькій

У Перемишлі невідомі знищили пам'ятну дошку, присвячену українській художниці Олені Кульчицькій.

Про це повідомляє видання "Наше слово".

Вчора, 2 лютого, у польському місті Перемишль невідомі розбили кам’яну пам’ятну дошку, присвячену трьом видатним перемишлянкам: українській художниці Олені Кульчицькій, польській політичній діячці Вінценті Тарнавській та єврейській психоаналітикині Гелен Дойч.

Дошку встановили в межах художнього проекту "Центр світів є тут" у вересні 2020 року, але не відкрили через рішення Польського інституту національної пам’яті, який назвав українську художницю комуністкою через те, що вона у 1951-1955 роках була депутаткою Верховної Ради УРСР, хоча Олена Кульчицька ніколи не належала до комуністичній партії, а у своїй діяльності допомогала багатьом політичним в’язням і репресованим.

Кураторки виставки "Центр світів є тут" й ініціаторки встановлення дошки Ліля Каліновська і Ядвіга Савіцька повідомили про знищення меморіальної дошки у поліцію. 

Зазначимо, Олена Кульчицька – авторка понад 4 000 художніх творів. У 1967 році вона стала лауреатом Державної премії УРСР імені Т. Г. Шевченка. Померла Кульчицька 1967 року у Львові, її поховали у родинному гробівці на Личаківському цвинтарі.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.