Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Степан Бандера

Середа, 17 лютого 2021, 10:55

Депутати Львівщини закликали Зеленського повернути Бандері звання Героя України

Степан Бандера

Львівська облрада звернеться до Володимира Зеленського щодо повернення звання Героя України Степану Бандері.  

Вчора, 16 лютого, на сесії Львівської обласної ради депутати прийняли рішення звернутися до президента Володимира Зеленського щодо повторного присвоєння звання Героя України Степанові Бандері.

"За" проголосували 55 депутатів, 6 – не голосували. Це депутати з ЄС, "Голосу", "Слуги народу", Народного Руху України та Української Галицької Партії.

"Ми, депутати Львівської обласної ради, закликаємо відновити історичну справедливість та повернути Степанові Бандері звання Героя України. Вважаємо, що рішення Донецького окружного адміністративного суду, який скасував указ Президента України про присвоєння звання Героя України, було заполітизованим" – йдеться у документі.

Зокрема, у січні 2010 року президент Віктор Ющенко підписав указ про присвоєння Бандері звання Героя України (посмертно). Однак, у квітні того ж року Донецький окружний адміністративний суд скасував цей указ. Суд аргументував своє рішення тим, що звання Бандері видали з порушенням закону.

У суді наполягали, що Бандера ніколи не був громадянином України.

"Звертаємо увагу, що у XX столітті Україна перебувала під окупацією різних тоталітарних систем. На боротьбу з цими системами стали справжні Герої України, які головною метою свого життя вважали відновлення самостійності і незалежність України. Закликаємо Президента України надати Степанові Бандері звання Героя України" – наголосили депутати.

Зазначимо, ще 1 січня цього року голова Львівської обласної ради Ірина Гримак під час заходів з відзначення 112-ї річниці з дня народження Степана Бандери заявила, що облрада на найближчій сесії планує розглянути звернення щодо повернення йому звання Героя України.

Нагадаємо, у 2018 році Верховна Рада додала у перелік пам'ятних дат на 2019 рік день народження Степана Бандери.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.