Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

ДГХП "Сірка"

Середа, 3 березня 2021, 15:03

Більше 2000 гектарів землі на Львівщині є забрудненими

ДГХП "Сірка"

Через діяльність гірничо-хімічних підприємств у області налічується 2240 га порушених та забруднених земель.

Про це повідомляє департамент екології та природних ресурсів Львівської ОДА.

Як заявив вчора, 2 березня, на прес-конференції "Накопичувачі промислових відходів: загрози для транскордонних вод України" в Києві директор департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОДА Руслан Гречаник, основним питанням сьогодні у області є ліквідація наслідків діяльності гірничо-видобувних підприємств у минулому.

"Діяльність гірничо-хімічних підприємств області призвела до багатьох негативних екологічних наслідків, зокрема: 2240 га порушених та забруднених земель; накопичено 3 млн тонн фосфогіпсів, 71,5 млн м3 хвостів флотації та 13 млн тонн насичених розсолів; 950 сірковидобувних і водовідвідних свердловин; 30 млн м3 підземних порожнин; 38 карстових провалів" – пояснив Руслан Гречаник.

За його словами, на території області розташовані гірничо-видобувні підприємства ПАТ Стебницьке ГХП "Полімінерал", Роздільське ДГХП "Сірка", Яворівське ДГХП "Сірка", на балансі яких знаходяться хвостосховища, які розташовані на високопроникних алювіальних або флювіогляціальних відкладах, що призводить до забруднення як підземних так і поверхневих вод.

"Більша частина з цих відходів зберігаються на занедбаних об’єктах, створених понад 50 років тому, що не відповідають сучасним вимогам екологічної та техногенної безпеки. Переважна більшість цих сховищ стали джерелами забруднення підземних і поверхневих вод, приземного шару атмосфери та ґрунтів прилеглих територій. Крім того, аварії на хвостосховищах призводять до тривалого забруднення екосистем, збіднення біорізноманіття. При можливому прориві дамб можуть відбуваютись неконтрольовані скиди небезпечних речовин, що містяться у хвостосховищах, які є причиною виникнення різномасштабних надзвичайних ситуацій" – повідомив Руслан Гречаник.

Він додав, що для вирішення цих проблем необхідно провести рекультивацію порушених гірничими роботами земель, однак місцеві бюджети неспроможні забезпечити фінансування таких робіт.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.