Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

Михайло Дзиндра

https://art.lviv-online.com/myhajlo-dzyndra/

Понеділок, 29 березня 2021, 11:54

Пам'ять скульптора Михайла Дзиндри планують вшанувати у Брюховичах

Михайло Дзиндра

Цього року виповнюється 100 років від дня народження українського модерного скульптора Михайла Дзиндри. 

На честь 100-річчя від дня народження українського модерного скульптора Михайла Дзиндри депутатка Львівської міської ради Юлія Хомчин запропонувала включити його вшанування до програми відзначення пам’ятних дат у Львові та перейменувати на його зупинку громадського транспорту поруч з його музеєм у Брюховичах. 

На думку депутатки, перейменування зупинки не потребує лишніх коштів, але є найменшим з того, що можна зробити для вшанування видатного митця.

Також Юлія Хомчин звернулась до управління культури щодо напрацювання ініціатив з вшанування пам’яті Михайла Дзиндри.

Михайло Дзиндра - український модерний скульптор, народився 8 листопада 1921 року у с. Демня на Львівщині. Освіту здобув у львівській художньо-промисловій школі під керівництвом скульпторів Богдана Мухіна та Івана Севери. У 1944 році емігрував спочатку до Чехословаччини, згодом до Америки. У 1991 році після здобуття Україною незалежності Михайло Дзиндра повернувся на Батьківщину, де запалав ідеєю створити музей модерної скульптури. Для створення музею в с. Брюховичі він перевіз з Америки 800 скульптур і витратив близько 100 тисяч доларів. Помер скульптор 8 вересня 2006 року, перед цим заповівши свої роботи Львівській національній галереї мистецтвімені Б. Г. Возницького.

Музей скульптора бере активну участь в громадському житті, так в рамках святкування Дня Незалежності, Музей скульптур Михайла Дзиндри в Брюховичах запрошує на Ніч у музеї.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.