Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Львів

Понеділок, 5 квітня 2021, 11:27

Садового зобов'язали внести центр Львова до земель історико-культурного призначення

Львів

Суд зобов'язав Львівську міськраду закріпити межі історичного ареалу Львова.

Про це йдеться у постанові № 813/716/16 Касаційного адміністративного суду Києва від 19 березня цього року.

Касаційний адміністративний суд визнав бездіяльність Львівської міської ради та зобов'язав її закріпити межі історичного ареалу Львова, а також віднести її до земель історико-культурного призначення.

Як йдеться у тексті постанови, прокуратура звернулася до Львівського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Львівської міської ради, в якому просила:

- визнати протиправною бездіяльність Львівської міської ради щодо незабезпечення проведення робіт з винесення меж історичного ареалу м. Львова та закріплення їх на місцевості та віднесення в його межах земель до земель історико-культурного призначення;

- зобов'язати Львівську міську раду забезпечити проведення робіт з винесення меж історичного ареалу м. Львова та закріплення їх, віднесення земель в його межах до земель історико-культурного призначення.

"Позовні вимоги обгрунтовані тим, що на виконання указу Президента України від 02 липня 1997 року № 603 "Про збереження історичної забудови в центральній частині м. Львова", Кабінетом Міністрів України прийнято постанову "Про комплексну програму збереження історичної забудови м. Львова" із уповноваженням Львівської обласної державної адміністрації та виконавчого комітету Львівської міської ради реалізовувати вказану програму, у зв'язку з чим до ЮНЕСКО подано матеріали для внесення історичного центру міста Львова до Списку всесвітньої спадщини" – йдеться у документі.

Натомість, як йдеться у рішенні суду, міськрада не прийняла жодних рішень щодо віднесення історичного ареалу Львова, площа якого становила 2441 га, до земель історико-культурного призначення.

"Касаційні скарги Львівської міської ради та Об'єднання комітетів для євреїв бувшого Радянського Союзу і представництва Американського об'єднання комітетів для євреїв бувшого Радянського Союзу залишити без задоволення. Рішення Львівського окружного адміністративного суду від 19 квітня 2016 року та ухвалу Львівського апеляційного адміністративного суду від 22 червня 2016 року залишити без змін. Постанова суду касаційної інстанції набирає законної сили з дати її прийняття та не може бути оскаржена" – йдеться у документі.

Нагадаємо, у 20196 році Львівський окружний адміністративний суд задовольнив позов прокуратури та визнав, що землі у межах історичного ареалу Львова є землями історико-культурного призначення.

Додамо, у червні 2019 року депутати міськради підтримали електронну петицію про коригування генерального плану Львова. Автор петиції наголошував, що генплан Львова жодного разу не коригувався з 2010 року, а розроблявся він ще у 2008 році, тому сьогодні у місті є багато колапсів із транспортною інфраструктурою, забудовами тощо.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.