Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Нерухомість

vforum.com.ua

Середа, 2 січня 2013, 10:17

З 1 січня 2013 р. перехід права власності на квартиру реєструють нотаріуси, а не БТІ

В Україні з 1 січня 2013 р. набирає чинності закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення та спрощення процедури державної реєстрації земельних ділянок та речових прав на нерухоме майно", згідно з яким функції держреєстратора прав на нерухоме майно будуть виконувати нотаріуси, а не бюро технічної інвентаризації.

 

Також буде створено Єдиний державний реєстр. Закон передбачає, що нотаріус під час вчинення нотаріальних дій з нерухомим майном, об'єктом незавершеного будівництва, має доступ і користується Державним реєстром речових прав на нерухоме майно. Нотаріус є спеціальним суб'єктом, на якого покладаються функції державного реєстратора прав на нерухоме майно.

Тобто, БТІ з 1 січня 2013 р. реєструвати перехід права власності на квартири від одного власника до іншого вже не буде.

Однак за технічним паспортом квартири як і раніше потрібно буде відправлятися в БТІ.

Порядок реєстрації права власності на будинки та земельні ділянки з 1 січня 2013 р. теж зміниться: якщо раніше для цього потрібно було йти в земельні органи місцевої влади, то тепер видачу свідоцтва про право власності на земділянку буде проводити Державна реєстраційна служба.

Нинішнім власникам нерухомості не потрібно буде спеціально йти до державних реєстраторів, щоб вони внесли дані права власності в новий реєстр. Старі свідоцтва про право власності на квартиру, приватний будинок, земельну ділянку або нежитлове приміщення залишаються дійсними, вони безстрокові.

"Договора купівлі-продажу нерухомості будуть укладатися на підставі документа, що підтверджує право власності на житло. Перевірити, чи насправді продавець квартири її власника або він просто знайшов на вулиці потрібний документ, буде дуже непросто", - попереджає нотаріус Київського нотаріального округу Людмила Голій.

Також, уряд вніс деякі зміни до постанови "Про затвердження порядку державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень і порядку надання витягів з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно". Для проведення державної реєстрації права власності на нерухомість заявник, крім документів, які підтверджують право власності та документів, що засвідчують особу, подає органу державної реєстрації та техпаспорт об'єкта. "А в "порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України "вимогу про необхідність надання продавцем нерухомості техпаспорта так і не внесено, втім, як і інші зміни. Нотаріус не займається перевіркою технічної документації та техінвентарізаціі. Виходить, вимагаючи пред'явити такий документ і намагаючись убезпечити угоду, нотаріус перевищує свої повноваження ", - говорить Людмила Голій.

Крім того, "Купуючи квартиру, людина повинна якимись обхідними шляхами дізнаватися, чи була там зроблене перепланування, чи відповідає житло технічним нормам і так далі. Співробітники БТІ не мають права надавати покупцю технічну документацію, а продавець начебто, і не зобов'язаний. достовірну інформацію про технічної інвентаризації квартири людина отримає тільки після реєстрації свого права власності. В принципі, він купує кота в мішку ", - резюмує нотаріус.

 Однак, за бажанням сторін, інвентаризація об'єкта може бути проведена співробітниками БТІ.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.