Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Нерухомість

misto-market.com.ua

Середа, 2 січня 2013, 10:21

В Україні з 1 січня 2013 р. введено в дію податок на нерухомість

З 1 січня набрала чинності стаття 256 Податкового кодексу України, згідно з якою вводитися податок на нерухоме майно окремо від земельної ділянки.

Податок сплачується один раз на рік.

До 1 липня 2013 р. всі фізичні особи-власники нерухомості отримають повідомлення-рішення податкової інспекції, в якому буде вказана сума до оплати в бюджет.

Фізична особа повинна буде сплатити податок протягом 60 днів з дня вручення повідомлення.

Юридичні особи-власники нерухомості будуть самостійно розраховувати податок за станом на 1 січня кожного року.

Про суми нарахованого податку юридичні особи мають подавати декларацію до податкової служби за місцем знаходження об'єкта нерухомості до 1 лютого. Якщо об'єкт нерухомості новостворений, то декларацію потрібно подати протягом місяця з дня вступу в права власності на нього.

У декларації від юридичних осіб податок на власність розподіляється рівними частинами по кварталах. Тобто платити податок потрібно буде раз в 3 місяці до 30 числа місяця, наступного за звітним кварталом.

За підставу для розрахунку податку на нерухомість будуть прийняті відомості, що надаються в податкову органами держреєстрації прав на нерухоме майно.

Податком обкладаються квартири, будинки, котеджі, кімнати в малосімейках. Закон передбачає пільги по оподаткуванню.

При наданні пільг для певних категорій громадян база оподаткування може зменшуватися для квартир площею до 120 кв.м. і будинків площею до 250 кв.м.

Пільги будуть застосовуватися тільки 1 раз за рік і тільки до одного об'єкту конкретного власника. Пільга застосовується до житлового приміщення, в якому прописаний платник податків, але за його бажанням може бути застосована до іншого об'єкта.

До прикладу, якщо у вас у володінні є 2 квартири по 45 кв.м., то пільга може бути застосована тільки до однієї з них. Щодо  другої квартири, то ви оплачуєте податок за встановленими ставками.

Не оподатковується садовий або дачний будинок, але не більше одного об'єкта на одного платника податків.

Також не оподатковуються будівлі дитячих будинків сімейного типу, нерухомість, що належить сім'ям, які виховують трьох і більше дітей (але не більше 1 об'єкта на сім'ю), гуртожитки, нерухомість, розташована в зонах відчуження.

Ставка податку встановлюється місцевими органами влади за 1 квадратний метр житла.

Ставка не може перевищувати: для квартир площею до 240 кв. м і житлових будинків площею до 500 кв. м - 1% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня податкового року (1147 грн.); для квартир площею понад 240 кв. м і житлових будинків площею понад 500 кв. м - 2,7% мінімальної заробітної плати станом на 1 січня податкового року.

Нагадаємо, відповідна норма Податкового кодексу повинна була набути чинності 1 січня 2012 р., проте Верховна Рада України продовжила мораторій на податок на нерухоме майно до 1 січня 2013 р. 

Джерело: РБК

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.