Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

газопровід на Львівщині

Середа, 14 квітня 2021, 16:04

Четверта частина всіх газопроводів Львівщини перебуває у аварійному стані

газопровід на Львівщині

Станом на сьогодні четверта частина усіх газопроводів "Львівгазу" перебуває у аварійному стані і їхня кількість збільшується.

Про це вчора, 13 квітня, під час сесії Львівської обласної ради повідомив голова правління АТ "Львівгаз" Тарас Китриш.

Станом на сьогодні "Львівгаз" є найстарішим підприємством в Україні серед всіх газорозподільних підприємств, на балансі підприємства перебувають ще чавунні газопроводи 1920-1930 років.

Як заявив Тарас Китриш, загалом четверта частина всіх газопроводів, а підприємство обслуговує 18,5 тисяч кілометрів мереж, перебуває в аварійному стані і їхня кількість продовжує збільшуватися.

"Перші газифікації у Львівській області розпочались на початку 20-го століття. Окремі газопроводи, які ми викопуємо і реконструюємо, є навіть ще польського періоду двадцятих-тридцятих років – звичайний чавун. Приблизно чверть всіх газопроводів на сьогоднішній день є замортизована. І їх стан є аварійним. Щороку цей відсоток продовжує збільшуватися" – наголосив Тарас Китриш.

За його словами, кошти, закладені в тарифі, що встановлює Національна комісія з регулювання енергетики, не покривають усі витрати на ремонт аварійного обладнання та газопроводів, особливо тих, які востаннє ремонтували близько 40 років. В середньому у рік підприємство ремонтує лише 45 кілометрів мереж.

"Це не тільки газопроводи, це і аварійне газове обладнання, це старі ГРП, ШРП, газові колодязі, аварійні машини, якими ми користуємось для того, щоб доїхати до споживача. Окремі автомобілі уже експлуатуються 20 років" – пояснив Китриш.

Він зазначив, що газорозподільча система Львівської області розрахована на щорічне споживання близько 10 млрд куб.м газу, натомість минулоріч використали 1,199 млрд куб.м.

"Для порівняння, це якщо би взяти якусь маленьку посилку і передати цю посилку якимось вантажним здоровим автомобілем, який споживає 70 літрів на 100 км. Це ось такими величезними вантажними автомобілями ми зараз продовжуємо доставляти маленький обсяг споживання до наших споживачів. Оце й причина, чому в нас великі тарифи – тому що у нас великі витрати" – повідомив голова правління "Львівгазу".

Китриш додав, що "Львівгаз" займається виключно постачанням газу до споживачів, яких у області є близько 900 тисяч, обслуговує як державні, так й комунальні газопроводи.

"Фонд держмайна разом з Міненерго передали нам ці газопроводи і відповідно все те, що закладено нами в тарифі, ми витрачаємо на утримання, реконструкцію цих газових мереж. Є комунальне майно – це ті газопроводи і споруди на них, які були передані окремим громадам. У них немає можливості для їх утримання, тому мережі передали як комунальне майно нам на обслуговування" – розповів Китриш.

Нагадаємо, у березні цього року депутати Львівської міськради проголосували за передачу газових мереж у комунальну власність міста.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.