Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

децентралізація

П'ятниця, 16 квітня 2021, 10:10

20 нардепів з Львівщини не підтримали закон про розвиток інституту старост

децентралізація

Верховна Рада прийняла закон про розвиток інституту старост.

Вчора, 15 квітня, Верховна Рада прийняла законопроект №4535 
щодо розвитку інституту старост. "За" проголосували 239 народних депутатів.

Зокрема, законопроект вносить зміни до закону про місцеве самоврядування в Україні, запроваджуючи інститут старост. Передбачається, що старости зможуть надавати адміністративні послуги мешканцям громад на місці, заощаджуючи час, який потрібний для поїздки до центра громади.

Також законопроект дозволяє мешканцям громад впливати на вибір кандидатур старост, статус яких, як службовців місцевого самоврядування підвищується з 6-го до 5-го рангу.

Староста призначається місцевою радою після обов’язкового громадського обговорення кандидатури старости з мешканцями старостинського округу:

з кількістю жителів до 1500 – понад 20% голосів жителів від загальної кількості жителів відповідного старостинського округу, які є громадянами України і мають право голосу на виборах;

- з кількістю жителів від 1500 до 10 тисяч – понад 17% голосів;

- з кількістю жителів від 10 тисяч до 20 тисяч – понад 14% голосів;

- з кількістю жителів від 20 тисяч до 30 тисяч – понад 10% голосів;

- з кількістю жителів понад 30 тисяч – понад 7% голосів жителів.

Староста діє в інтересах жителів старостинського округу, бере участь у пленарних засіданнях місцевих рад, допомагає у підготовці документів, готує пропозиції до бюджету громади. Крім того, староста звітує перед радою громади та її мешканцями.

Старостинський округ утворюється у складі одного або кількох населених пунктів, де мешкає не менше 500 жителів, і не може включати адмінцентр.

Також передбачено, що староста не може суміщати свою службову діяльність з іншою роботою, у тому числі на громадських засадах (за винятком викладацької, наукової та творчої у позаробочий час), займатися підприємницькою діяльністю, одержувати від цього прибуток, якщо інше не передбачено законом.

Протягом трьох місяців з набрання чинності законом місцева рада має затвердити старостинські округи.

З львівських нардепів законопроект підтримали: Юрій Камельчук (Слуга народу), Мар'ян Заблоцький (Слуга народу), Остап Шипайло (Слуга народу), Святослав Юраш (Слуга народу),  Ростислав Тістик (Слуга народу), Орест Саламаха (Слуга народу), Ірина Верещук (Слуга народу), Андрій Герус (Слуга народу), Євген Петруняк (Слуга народу), Андрій Кіт (Довіра), Тарас Батенко (За майбутнє).

Були присутні у залі, але не голосували: Павло Бакунець (Довіра).

Відсутні на пленарному засіданні: Тарас Козак (Опозиційна платформа – За життя), Юрій Загородній (Опозиційна платформа – За життя), Андрій Лопушанський (Європейська Солідарність), Ярослав Дубневич (За майбутнє), Галина Васильченко (Голос), Ярослав Рущишин (Голос).

Проголосували проти: Володимир В'ятрович (Європейська Солідарність), Михайло Цимбалюк (Батьківщина), Олена Кондратюк (позафракційна),

Утрималися: Андрій Парубій (Європейська Солідарність), Степан Кубів (Європейська Солідарність), Софія Федина (Європейська Солідарність), Михайло Бондар (Європейська Солідарність), Микола Величкович (Європейська Солідарність), Микола Княжицький (Європейська Солідарність), Олег Синютка (Європейська Солідарність), Ярослав Юрчишин (Голос), Роман Лозинський (Голос), Наталія Піпа (Голос).

Нагадаємо, Львівська ОДА розпочала процес реорганізації районних державних адміністрацій, який уряд затвердив у червні 2020 року. Із 20 РДА залишать лише 7 – це Львівська, Червоноградська, Стрийська, Самбірська, Дрогобицька, Золочівська та Яворівська РДА. 

Перспективний план розвитку Львівської області, як вважають експерти, розробили з порушеннями і без консультацій з громадськістю.

Додамо, в грудні 2020 року у секретаріаті Львівської міськради зареєстрували проект ухвали про запровадження посад старост у Винниках та Дублянах.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.