Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

пожежа у музеї "Тюрма на Лонцького"

Фб В'ятровича

П'ятниця, 23 квітня 2021, 13:25

У Львові виникла пожежа у музеї Тюрма на Лонцького

пожежа у музеї "Тюрма на Лонцького"

У приміщенні музею "Тюрма на Лонцького" виникла пожежа, вогонь пошкодив будівлю, а експонатам загрожує підтоплення.  

Про це повідомив народний депутат від партії Європейська Солідарність Володимир В'ятрович на своїй сторінці у Фейсбуці.

Вчора, 22 квітня, у Львові виникла пожежа у пам'ятці історії – приміщенні національного музею "Тюрма на Лонцького", колишньої в’язниці КГБ та Гестапо.

За словами директора музею Руслана Забілого, займання виникло у котельні СБУ, яка є прилеглою до будівлі музею, ймовірно, через коротке замикання в електромережі.

"Пожежників викликав охоронець музею, коли помітив густий дим в коридорах о 15.38 год. За півтори години ДСНС задіяла в гасінні 9 одиниць техніки та чотири десятки пожежників. Вогонь почав швидко перекидатися на територію музею. Зокрема, зайнялися перекриття даху (балки на горищі), обвуглилися вікна першого поверху, частина шиб на всіх трьох поверхах вибита, а деякі вікна пожежники змушені були виривати, зрізати двері. Частина даху таки вигоріла.

Пожежники також працювали всередині музею, відсікаючи вогонь. Гасіння призвело до затоплення приміщень музею, вода досі стоїть і руйнує будівлю. Музей зазнав вагомих збитків: понищена проводка, опалення, невідкладною є реставрація. Адже найцінніший експонат музею – це сама споруда тюрми" – розповів Руслан Забілий.

Він зазначив, що сьогодні комісія, до складу якої увійшли співробітники музею, фахівці з мерії, розпочне оцінювати збитки.

"Однак оцінити повний масштаб втрат вдасться з часом, оскільки наразі перекриття наповнені водою і це загрожує зберіганню фондів та руйнуванням експозиції. Найцінніше майно – архів ОУН та УПА, а також спеціалізована бібліотека Центру досліджень визвольного руху, що зберігаються у музеї, під загрозою затоплення. Як і вцілілі наразі і фондосховища та лабораторія музею. Та вже зараз є очевидним, що музей потребує коштів для відновлення, найперше – перекриття даху, що зараз відкритий для дощів та негоди, встановлення дверей та вікон, осушування приміщень щодо" – пояснив Забілий.

Зазначимо, унікальний в Європі український Національний музей-меморіал жертв окупаційних режимів "Тюрма на Лонцького" створений у колишній катівні КГБ та Гестапо. Музей відкрито 28 червня 2009 року, 14 жовтня 2009 року він отримав статус національного.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.