На площі Маланюка встановлять пам'ятник Ксаверу Моцарту

Четвер, 29 квітня 2021, 17:04

До кінця серпня на площі Маланюка встановлять пам'ятник Ксаверу Моцарту.

Сьгоодні, 29 квітня, виконавчий комітет Львівської міської ради погодив встановлення алегоричної скульптурної композиції (пам’ятного знака) для відзначення 230-річчя від дня народження Франца Ксавера Моцарта на площі Є. Маланюка.

Співініціаторкою встановлення пам'ятника Ксаверу Моцарту на площі Є. Маланюка є засновниця та є арт-директорка фестивалю LvivMozArt Оксана Линів.

"Метою фестивалю LvivMozArt є збереження і розвиток класичної музичної спадщини. Створення сучасної скульптури Моцарту поставить Львів в один ряд з такими містами як Відень, Зальцбург та Бонн, які переосмислили вклад класиків Моцарта та Бетховена, що народились чи працювали там, створивши на відзначення ювілеїв цих композиторів скульптури в сучасних мистецьких тенденціях. Це не тільки стає туристичною родзинкою, а і підтверджує, що класична музика музика – не музейний експонат, що відноситься до конкретної історичної епохи, а є безперервною культурною традицією, яка об‘єднує покоління крізь століття, держави та кордони. Так і Франц Ксавер Моцарт – через більше, ніж пів століття радянських заборон, повернеться до міста, яке він обрав своєю музичною Батьківщиною" – наголосила Оксана Линів.

За її словами, до співпраці над цим проектом залучили відомого австрійського скульптора Себастьяна Швайкерта, а площу Маланюка обрали через те, що вона вдало відповідає задумці проекту своїм істирично-географічним розташуванням, а також тісною дотичністю до культури міста.

Пам'ятник планують відкрити 26 серпня цього року.

Мітки: LvivMozArt, виконком ЛМР, новини львова, Оксана Линів, пам'ятник, пам'ятники Львова, площа Маланюка