Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Оксана Линів

Понеділок, 24 травня 2021, 17:10

Диригентка Линів поставила скульптуру Моцарту на Ейфелеву вежу

Оксана Линів

Диригентка Оксана Линів під час пресконференції порівняла обговорення довкола проєкту скульптури Францу Ксаверу Моцарту з Ейфелевою вежею.

Про це повідомляє кореспондент Варіантів.

Сьогодні, 24 травня, диригентка, директорка фестивалю LvivMozArt Оксана Линів під час конференції щодо встановлення пам'ятника Францу Ксаверу Моцарту порівняла бурхливі обговорення проєкту скульптури Моцарту-молодшому з Ейфелевою вежею, яку називали соромом Парижа.

"Сучасні твори мистецтва не повинні естетично подобатися кожному. Адже ми не говоримо про масову культуру, загальнозрозумілу, або трафарет, або якийсь штамп. Ми говоримо про мистецьке висловлювання певного митця. І всі спроби цензури суперечать сучасним принципам європейського простору взагалі" – розповіла Оксана Линів.

Ескіз фігури оплатила та подарувала Львову Міжнародна фундація Моцартеум у Зальцбурзі (Австрія). На українську сторону покладені витрати з виготовлення та встановлення скульптури.

Відповідно до рішення Львівського виконкому "Про встановлення алегоричної скульптурної композиції (пам'ятного знака) для відзначення 230-річчя від дня народження Франца Ксавера Моцарта на пл. Є. Маланюка" всі витрати на проєктування, виготовлення та встановлення алегоричної скульптурної композиції поклали на неприбуткову ГО "Львів.Моц.Арт.3".

Коли скульптура Франца Ксавера Моцарта буде готова, то влада Львова разом з архітекторами вибере найкраще місце для скульптури на площі Маланюка.

"У нас немає намірів ставити якийсь пам'ятник десь посередині площі та з'їдати цей простір. Це алегорична скульптура. Це мистецькі елементи, які доповнюють громадський простір міста. Звичайно, буде розроблятися концепція, проект благоустрою, і цей проєкт благоустрою в типовому порядку буде затверджуватися. Буде дано дозвіл на порушення благоустрою від Галицької адміністрації міста" — повідомив головний архітектор Львова Антон Коломєйцев.

Зазначимо, жоден зі спікерів не відповів на питання про те, чи проведуть громадські обговорення щодо проєкту скульптури.

Відкриватимуть скульптуру урочистим концертом, для якого святкову кантату напише львівський композитор Богдан Сегін на тексти поета Остапа Сливінського.

Нагадаємо, що пам'ятник Францу Ксаверу Моцарту встановлять на площі Маланюка до кінця серпня. Співініціаторкою встановлення пам'ятника Ксаверу Моцарту на площі Є. Маланюка є засновниця та є арт-директорка фестивалю LvivMozArt Оксана Линів.

Детальніше про алегоричну скульптурну композицію Франца Ксавера Вольфґанґа Моцарта — у статті Варіантів "Пам'ятик садовому рагулізму". 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.