Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

паперові пакети

Вівторок, 1 червня 2021, 12:22

Шість нардепів з Львівщини не підтримали заборону на використання пластикових пакетів

паперові пакети

Верховна Рада заборонила продавати пластикові пакети та встановила штрафи за їх використання.

Сьогодні,1 червня, Верховна Рада прийняла ухвалила законопроект №2051-1, яким забороняється розповсюджувати пластикові пакети у магазинах, аптеках, закладах харчування та надання послуг із періодом у 9 місяців для адаптації компаній.

"За" проголосували 297 народних депутатів.

Закон спрямований на зменшення обсягу використання в Україні пластикових пакетів, обмеження їх розповсюдження з метою поліпшення стану довкілля та благоустрою територій. Він забороняє використання:

- надлегких пластикових пакетів;

- легких пластикових пакетів товщиною до 50 мкм;

- оксорозкладних (оксобіорозкладних) пластикових пакетів.

При цьому винятком стануть пластикові пакети, обмежені величиною (225х345х450 мм), що використовуються для м’яса, риби та продуктів з них, а також сипучих продуктів, для яких пакет є первинною упаковкою.

Згідно з законом, розповсюдження пластикових пакетів каратиметься штрафом від 1700 до 3400 гривень. За повторне порушення стягуватиметься штраф від 3400 до 8500 гривень.

Також заборонять використовувати маркування "біо", "біопакет" та "біорозкладний", якщо пакети не мають здатності до біорозкладання згідно європейських норм.

З львівських нардепів законопроект підтримали: Євген Петруняк (Слуга народу), Юрій Камельчук (Слуга народу), Остап Шипайло (Слуга народу), Святослав Юраш (Слуга народу), Орест Саламаха (Слуга народу), Ірина Верещук (Слуга народу), Ярослав Дубневич (За майбутнє), Тарас Батенко (За майбутнє), Павло Бакунець (Довіра), Андрій Кіт (Довіра), Михайло Цимбалюк (Батьківщина), Олена Кондратюк (позафракційна), Олег Синютка (Європейська Солідарність), Степан Кубів (Європейська Солідарність), Володимир В'ятрович (Європейська Солідарність), Андрій Парубій (Європейська Солідарність), Софія Федина (Європейська Солідарність), Михайло Бондар (Європейська Солідарність), Микола Величкович (Європейська Солідарність), Микола Княжицький (Європейська Солідарність), Ярослав Рущишин (Голос), Галина Васильченко (Голос), Роман Лозинський (Голос), Наталія Піпа (Голос), Ярослав Юрчишин (Голос).

Відсутні на пленарному засіданні: Андрій Герус (Слуга народу), Мар'ян Заблоцький (Слуга народу), Ростислав Тістик (Слуга народу), Тарас Козак (Опозиційна платформа – За життя), Андрій Лопушанський (Європейська Солідарність).

Проголосували проти: Юрій Загородній (Опозиційна платформа – За життя).

Нагадаємо, у 2019 році у Львові відбулася просвітницька кампанія "Без поліетилену" – на три дні супермаркети міста відмовилися від поліетиленових пакетів та пластикових тар, натомість пропонували покупцям екосумки та власні багаторазові контейнери.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.