Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

ВНЗ Львова

Середа, 16 червня 2021, 10:57

Цьогоріч УЦОЯО зменшив кількість екзаменаторів для перевірок тестів учасників ЗНО

ВНЗ Львова

Роботи учасників ЗНО-2021 через брак коштів перевірялися один раз і одним педагогом, хоча в минулі роки застосовували "подвійну перевірку".

Про це повідомив Український центр оцінювання якості освіти.

Цього року роботи учасників зовнішнього незалежного оцінювання перевіряли за моделлю "одинарної" перевірки, на відміну від попередніх років, коли застосовувалася модель "подвійної" перевірки.

Кількість екзаменаторів для перевірок тестів УЦОЯО зменшив через нестачу грошей, що виникла, зокрема, через підвищення окладів педагогів.

В УЦОЯО зауважили, що для якості та об’єктивності "одинарної" перевірки надали екзаменаторам у середньому 15-20 хвилин для роботи з однією роботою учасника ЗНО.

Також повідомили, що така зміна − законна, оскільки методику перевірки робіт визначає сама організація і не потребує погодження з міністерством, а у будь-якого учасника ЗНО є право подати апеляційну заяву щодо результатів зовнішнього незалежного оцінювання. У разі подання такої заяви роботу учасника перевіряють повторно два незалежні фахівці, а потім розглядає апеляційна комісія в складі десяти осіб. 

Натомість співзасновниця ГО "Смарт освіта" та "Батьківський контроль" Іванна Коберник на своїй Фейсбук-сторінці зауважила, що значна кількість зареєстрованих учасників ЗНО не взяла в ньому участь, оскільки обов’язкову ДПА скасували у квітні. А тому гроші, використані на друк зошитів, можна було скерувати на оплату додатковим екзаменаторам, якби рішення про скасування ДПА прийняли швидше. За її словами, УЦОЯО ще в грудні запропонував законопроект про звільнення випускників 2021 року від ДПА.

"В разі завчасного ухвалення такого рішення менше випускників реєструвалося б на тестування, це вимагало б друку  меншої кількості тестових зошитів, меншої кількості пунктів тестування, меншої кількості інструкторів. І, звісно, залишилися б  достатньо грошей на екзаменаторів і двоетапну перевірку робіт", − наголосила Іванна Коберник.

Нагадаємо, основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання розпочалася 21 травня тестуванням з хімії та тривала до 15 червня, і закінчилася заключним тестуванням з географії. Загалом на ЗНО-2021 зареєструвалися понад 28 тисяч абітурієнтів з Львівщини.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.