Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

проект будинку вул. Коновальця, 21

city-adm.lviv.ua

П'ятниця, 18 червня 2021, 12:11

Історичну віллу на Коновальця перетворять на сучасну шестиповерхівку

проект будинку вул. Коновальця, 21

Виконком дозволив збудувати 6-поверхий будинок на місці стародавньої вілли на вул. Коновальця, 21.

Сьогодні, 18 червня, виконавчий комітет Львівської міської ради затвердив містобудівні умови на реконструкцію Олександрою Осташевською існуючого житлового будинку з прибудовою та надбудовою житлових приміщень, вбудованими приміщеннями громадського призначення, підземним паркінгом, трансформаторною підстанцією та даховою котельнею на вул. Є. Коновальця, 21 у Львові.

Йдеться про віллу, першим власником якої був Ян Іжицький, споруджену на початку ХХ століття. З 1916 року будівля була осередком молочарських організацій, а після другої світової війни перейшла у власність Львівського молокозаводу. У 2012 році Львівська міськрада планувала передати віллу в постійне користування НУ "Львівська політехніка" під будівництво багатоквартирного будинку. З 2017 році будинок перебуває у приватній власності.

Станом на сьогодні будинок знаходиться у занедбаному стані і не внесений до реєстру пам'яток архітектури. Тому стародавню віллу, яка знаходиться на земельній ділянці, площею 0,0801 га, планують перетворити на 6-поверхову багатоповерхівку, висотою 22,3 метри, незважаючи на те, що функціональне призначення земельної ділянки, де знаходиться вілла, – зона Ж-2 – зона малоповерхової квартирної забудови (до 4-х поверхів) відповідно до зонінгу Залізничного району.

Виконком встановив максимально допустимий відсоток забудови земельної ділянки – 72,6%, площа забудови становитиме 581,8 м² (станом на сьогодні площа забудови цієї земельної ділянки – 236,7 м²). Також на прибудинковій території мають облаштувати майданчики для дітей та для дорослих.

У багатоповерхівці буде 17 квартир, підземний паркінг площею 591,2 м² на 17 паркомісць, а також комерційні приміщення площею у 224,9 м².

За словами головного архітектора міста Антона Коломєйцева, проект нового будівництва повністю відповідає усім містобудівним нормам, а забудовника пообіцяв зберегти фасадну частину вілли, інтегрувавши її у новий будинок.

За даними аналітичної системи YouControlОлександра Осташевська у травні 2019 року була однією із засновників ТОВ "Коновальця 21" (надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна). Станом на сьогодні власницею фірми є киянка Олеся Лисиця. А керівником ОСББ "Коновальця 21" є львів'янин Михайло Перець, власник будфірми "Перспектива Плюс Девелопмент".

Додамо, будівництво тут багатоповерхівки виконком розглядав ще у 2020 році, однак вирішив це питання перенести. Тоді ж начальниця управління охорони історичного середовища Львівської міськради Лілія Онищенко пояснювала, що віллу не внесли до реєстру пам’яток через те, що вона не має ознак пам’ятки архітектури, однак процедура включення її у реєстр на той час все ще тривала.

Також ще у 2017 році Назар Лебяк на сайті президента зареєстрував електронну петицію з проханням зберегти віллу, однак вона зібрала лише 40 голосів із необхідних 25 тисяч.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.