Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

нардепи з Львівщини

П'ятниця, 10 вересня 2021, 16:20

Верховна Рада України заборонила рекламувати сексом відбійні молотки

нардепи з Львівщини

Верховна Рада України заборонила сексизм та запровадила штрафи за дискримінацію у рекламі.

Сьогодні, 10 вересня, Верховна Рада Україна у другому читанні прийняла законопроект №3427 про протидію дискримінації за ознаками статі в рекламі. "За" проголосували 307 народних депутатів.

Згідно із законопроектом, в Україні запроваджується правове регулювання у галузі реклами щодо протидії дискримінації за ознакою статі, що відповідає зобов'язанням України відповідно до Конвенції ООН з ліквідації усіх форм дискримінації щодо жінок.

Зокрема, заборонено демонструвати насильство за ознакою статі, зображення тіла людини (частини тіла) виключно як сексуального об'єкта з метою залучення уваги споживача та/або натяки (слова, звуки, зображення) на сексуальні відносини, які не мають прямого відношення до рекламованого продукту або способу його споживання.

У пояснювальній записці йдеться, що щорічно в Державну службу з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів та в офіс омбудсмена надходить понад 500 скарг на сексизм в рекламі. Тільки в 2019 році рекламодавці заплатили понад 2 мільйонів гривень штрафів за поширення дискримінаційної реклами.

Така реклама містить твердження та/або зображення про інтелектуальний, фізичний, соціальний чи інший вид переваги однієї статі над іншою. Або містить твердження про стереотипність ролі чоловіка і жінки, або принижує гідність людини за ознакою статі.

У законі також прописані штрафи за дискримінаційну рекламу.

З львівських нардепів законопроект підтримали: Євген Петруняк (Слуга народу), Юрій Камельчук (Слуга народу), Остап Шипайло (Слуга народу), Святослав Юраш (Слуга народу), Мар'ян Заблоцький (Слуга народу), Ірина Верещук (Слуга народу), Ростислав Тістик (Слуга народу), Андрій Лопушанський (Європейська Солідарність), Олег Синютка (Європейська Солідарність), Софія Федина (Європейська Солідарність), Володимир В'ятрович (Європейська Солідарність), Михайло Бондар (Європейська Солідарність), Микола Величкович (Європейська Солідарність), Степан Кубів (Європейська Солідарність), Андрій Парубій (Європейська Солідарність), Тарас Батенко (За майбутнє), Олена Кондратюк (позафракційна), Галина Васильченко (Голос), Роман Лозинський (Голос), Наталія Піпа (Голос),  Ярослав Юрчишин (Голос).

Відсутні на пленарному засіданні: Тарас Козак (Опозиційна платформа – За життя), Юрій Загородній (Опозиційна платформа – За життя), Андрій Герус (Слуга народу), Орест Саламаха (Слуга народу), Микола Княжицький (Європейська Солідарність), Михайло Цимбалюк (Батьківщина), Ярослав Дубневич (За майбутнє), Павло Бакунець (Довіра), Ярослав Рущишин (Голос).

Були присутні у залі, але не голосували: Андрій Кіт (Довіра).

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.