Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

ДАБІ

epravda

Четвер, 16 вересня 2021, 09:54

Кабмін офіційно ліквідував ДАБІ

ДАБІ

Замість розформованої інспекції працюватиме новий орган − Державна інспекція архітектури і містобудування (ДІАМ).

Про це повідомив Урядовий портал.

Сьогодні, 16 вересня, розпочинає роботу новий орган − Державна інспекція архітектури та містобудування (ДІАМ). Натомість Державна архітектурно-будівельна інспекція (ДАБІ) офіційно припиняє виконувати свої повноваження, а усіх співробітників органу звільнять.

"Цей день має увійти в історію як такий, що розпочав нову епоху в галузі містобудування. Епоху без корупції, без перешкод для бізнесу, без незаконних забудов. З електронними послугами, прозорими регулюваннями та доброчесними працівниками. ДІАМ − це не заміна ДАБІ, а повноцінний новий орган, з відмінною структурою, повноваженнями, а головне − принципами роботи. І вже завтра він запрацює. Це один з важливих кроків реформування цілої галузі, яка протягом останніх років потерпала від корупції. Спротив був потужний, але ми це зробили, попереду − законодавчі зміни та завершення реформи містобудування. Відсьогодні ДАБІ більше не існує, жоден співробітник цього органу не буде працевлаштованим у новостворену ДІАМ" − повідомив Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов.

За словами Олексія Чернишова реформа містобудівної галузі базується на трьох основних принципах − децентралізації, цифровізації та відповідальності. А відповідний законопроект щодо адміністративної та кримінальної відповідальності вже зареєстрований у Верховній Раді.

"У рамках реформи розширено повноваження органів місцевого самоврядування в питанні контролю над процесом будівництва. Плюс – буде запроваджено адміністративну та кримінальну відповідальність – зокрема, й фізичних осіб – за правопорушення в цій сфері. Над цим процесом наразі активно працюємо. Нещодавно у Верховній Раді було зареєстровано законопроект, який передбачає посилення відповідальності за порушення будівельних норм" − розповіла заступниця Міністра розвитку громад та територій Наталія Козловська.

Зауважимо, відбір кандидатів на посади в ДІАМ здійснили разом з НАБУ та НАЗК. Кожного претендента перевірили на доброчесність та толерантність до корупції. У майбутньому також впровадять механізми для належного контролю за прозорістю роботи впродовж усього часу їх роботи та боротьби з корупцією в галузі загалом.

Нагадаємо, колишня працівниця Департаменту державної архітектурно-будівельної інспекції у Львівській області спільно з керівною ланкою ДАБІ організували схему отримання хабарів.

Додамо, у 2020 році Ірина Король стала тимчасовою виконувачкою обов'язків голови ДАБІ.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.